Siirry pääsisältöön
Näkövammaiset Käsityöntekijöiden logo.
Näkövammaiset Käsityöntekijöiden logo.

Toi­min­ta­suun­ni­tel­ma 2023

Toimintasuunnitelma vuodelle 2023

Tällä sivulla

Vuosi 2023 on yhdistyksen 96. toimintavuosi.

Yhdistyksen tarkoitus

Näkövammaiset käsityöntekijät ry:n tarkoituksena on valtakunnallisesti ylläpitää näkövammaisten toimintakykyä käsityön- ja yhdistystoiminnan keinoin. Näkövammaiset Käsityöntekijät ry on kaikkien käsitöitä tekevien näkövammaisten yhdistys. Käsityötaitojen karttuessa vahvistuu näkövammaisen itsetunto. Uuden oppimisen kautta hän saa mielekästä ajankulua ja tekemistä arkipäiväänsä. Rohkaisemalla näkövammaista lähtemään kotoaan toisten näkövammaisten seuraan, saadaan uusia tuttavuus- ja ystävyyssuhteita ja yksinäisyyden kokemus vähenee. Tuntoaistin käytön tehostuminen vaikuttaa suoraan näkövammaisen toimintakyvyn parantumiseen arjen askareissa ja tämä lisää yleistä hyvinvointia. Näkövammaisen itsenäinen arjesta suoriutuminen helpottaa myös lähiomaisten arkea. 

Yhdistys on Näkövammaisten liitto ry:n jäsen ja sen toiminta viranomaisiin ja yhteiskunnallisiin vaikuttajiin tapahtuu ensisijaisesti Näkövammaisten liiton kautta.

HUN ry:n / Annansilmät-Aitan kanssa tehtävä yhteistyö muuttuu. Edelleenkin käsityöntekijät voivat tilata materiaaleja Annansilmät-Aitasta, mutta sieltä saa vain niitä tuotteita, joita Annansilmät-Aitalle käsitöitä tekevät tarvitsevat. Materiaaleja tulee tilata isommissa erissä. Tästä syystä yhdistyksen Oivallus-koordinaattori tulee tarjoamaan käsityöläisille apua uusien hankintakanavien löytämiseksi. Yhteistyö jatkuu Annansilmät-Aitan kanssa markkinoinnissa ja tuotekehityksessä.

Näkövammaisten liitto ry. vastaa elinkeinoneuvonnasta ja käsityönteon muusta tukemisesta.

Toiminnan tavoitteet

Näkövammautuneen toimintakyvyn ja hyvinvoinnin parantaminen arjessa. Näkövammaisten käsillä tekemisen taitojen ylläpitäminen ja kehittäminen. Uusiin työtapoihin, materiaaleihin ja tuotemalleihin tutustuminen.

Oivallustoiminnan kautta kehitetään alueyhdistysten käsityövastaavien ja ohjaajiksi haluavien ohjaustaitoja ja heidän tietoisuuttaan uusista tekniikoista, työelämästä, markkinoinnista ja tuotteistamisesta.

Oivallus-koordinaattori auttaa uusien materiaalivälityskanavien löytymisessä.

Järjestetään webinaareja näkövammaistyötä tekevien ammattilaisten kanssa.

Näkövammaisten digi- ja sometaitojen kehittäminen.

Tehdään yhteistyötä eri naapurimaiden näkövammaisten kanssa.

Sidosryhmät

Yhdistys toimii läheisessä yhteistyössä Näkövammaisten liitto ry:n ja sen alueyhdistysten kanssa. Yhteistyötä tehdään Annansilmät-Aitan sekä näkövammaistyötä tekevien ammattilaisten kanssa esim. kuntoutusohjaajat. Yhteistyö Vantaan Näkövammaiset ry:n kanssa jatkuu erilaisten käsityötapahtumien järjestämisen muodossa. Uusia yhteistyötahoja etsitään aktiivisesti.

Sokeain Opetuksen Tuki tukee taloudellisesti ja tieto-taidollisesti Oivallus-toimintaa.  

Yhdistyksen jäsenet ovat varsinaisia jäseniä, kannatus-, kunnia- tai yhteisöjäseniä.

1. Varsinainen toiminta

Toiminnan suunnitteluun osallistuu yhdistyksen hallituksen jäseniä, alueyhdistysten käsityövastaavia ja ryhmä käsityöntekijöitä. Jäsentoimintaa on suunniteltu saatujen palautteiden ja kehitysehdotusten perusteella. Palautetta kerätään jatkuvasti suullisesti, sähköisten kanavien kautta kotisivulta ja Facebookista.

1.1 Oivallus-toiminnassa koulutusta vuonna 2023

Näkövammaiset Käsityöntekijät ry järjestää vuonna 2023 käsityöohjaajille ja ohjaajiksi suuntautuville koulutuskokonaisuuden, jossa on etäopiskelua sekä lähityöskentelyä.

Tavoitteena Oivallus-toiminnassa on järjestää kaksi jaksoa keväälle ja kaksi syksylle. Etäluentoja järjestetään kaksi kertaa kuukaudessa, huhti-toukokuussa ja loka-marraskuussa. Luentojen sisältöä ovat: tuotteistaminen, markkinointi, esillepano, työelämä ja näkövammainen/yrittäjyys, kuulonäkövammaisen kohtaaminen. Huhti-toukokuun viimeisinä viikonloppuina järjestetään lähiopetusta, niillä opitaan erilaisia käsityötekniikoita ja iltaisin opiskellaan videoklippien tekemistä ja somen hyödyntämistä. Syksyn lähijaksot toteutetaan loka-marraskuussa. Lähiopetuksen sisältö on sama kuin keväällä. 

Etäluennoitsijoina toimivat työelämä-, markkinointi-, tuotteistamisen- ja pedagogiikan ammattilaiset. Lähiopetuksessa hyödynnetään jo aiemmin vuonna 2022 koulutukseen osallistuneiden ohjaustaitoja. Oivallus tarjoaa myös osana Oivallusta mahdollisuuden järjestää yhden käsityökurssin omalla alueellaan.

1.2 Käsityövastaavien perehdytyspäivä ja tapaaminen

Yhdistys järjestää alueyhdistyksien käsityövastaaville ja käsityövastaavien tehtävistä kiinnostuneille perehdytyspäivän sekä tapaamisen vuonna 2023 Teams-etäyhteyttä käyttäen. Tavoitteena on myös lisätä ymmärrystä käsityön merkityksestä näkövammaisen elämän laadun parantajana ja arjessa selviytymisen taitojen tuojana.

Käsityövastaavan ajantasainen tieto varmistaa hyvän yhteistyön ja tiedon välittymisen.

1.3 Voimaannuttava viikonloppu Virossa

Jäsenistön yhteinen viikonloppu Viron Hapsalussa 20. – 23.7.2023.

Retki on omakustanteinen, mutta matkanjohtajan kulut korvataan. Matkan aikana tutustutaan virolaisten näkövammaisten käsitöihin ja käsityötekniikoihin, rentoudutaan ja voimaannutaan.   

1.4 Kotisivuille käsityöohjeita ja käsityöläisten esittelyjä

Kotisivujen käyttöä tiedon välittämisessä jäsenille jatketaan ja sinne kerätään soveltuvia käsityöohjeita edelleen kaikkien luettavaksi. Kotisivuille kerätään jäsenistöltä edelleen esittelyitä omista tuotteistaan yhteystietoineen.

1.5 Käsityöliitteet alueyhdistyksille

Tehdään käsityöliitteitä, jotka toimitetaan äänitteinä alueyhdistyksille liitettäväksi alueyhdistyksen omiin äänilehtiin. Tämän lisäksi Näppituntumalla-käsityöliite löytyy yhdistyksen kotisivuilta ja Näkövammaisten liiton Luetuskuuntelusta.

1.6 Virtuaalinen kokoontuminen torstaisin - Puikon koukuttamat

Joka torstai klo 18 jatkuu virtuaalinen jutustelu Teams-etäyhteydellä.

Jutustelua mm. käsitöistä, kirjoista. Kaikki ovat tervetulleita puikoilla tai ilman. Mukaan mahtuu kaikki sukupuoleen katsomatta.

Emäntänä toimii Heli Liimatta Näkövammaiset Käsityöntekijät ry:stä.

1.7 Harjansitojien ja kopantekijöiden tapaamiset Teams-etäyhteydellä

Näkövammaiset Käsityöntekijät järjestää tapaamisen harjansitojille sekä kopantekijöille ja muille asiasta kiinnostuneille maanantaisin klo 17.00 alkaen. Isäntänä toimii Mauno Sirviö.

1.8 Taitavat Trullit

Taitavat Trullit käsitöiden esittely- ja myyntitapahtuma järjestetään 29.3.2023 klo 17 Teams -etätapahtumana.

Käsitöitä tekevät näkövammaiset esittelevät tuotteitaan videon välityksellä. Tapahtumassa kohtaavat myyjät ja ostajat ympäri Suomen. Myyjä ja ostaja sopivat keskenään maksu- ja toimitustavoista.

Järjestäjänä toimii Näkövammaiset Käsityöntekijät. Tapahtuma on maksuton.

Joulukuussa toteutetaan vastaavanlainen etämyyntitapahtuma nimellä Tomerat Tontut.

Joulukuussa järjestetään yhteistyössä HUN ry:n kanssa lähimyyntitapahtuma Joulukarnevaalit Palvelu- ja toimintakeskus Iiriksessä.

1.9 Jäsenhankinta

Yhdistys kertoo toiminnastaan eri sidosryhmiensä tapahtumissa sekä valtakunnallisesti että alueellisesti. Toimintaa esitellään sidosryhmien tapahtumissa.

Tiedotteita ja kertomuksia toiminnasta julkaistaan näkövammaisten julkaisuissa ja sanomalehdissä.

2. Toiminnan kehityskohteet

2.1 Etsivä työ vastavammautuneiden löytämiseksi

Tehostetaan yhteistyötä näkövammaistyötä tekevien ammattilaisten kanssa, esim. kuntoutusohjaajien kanssa. Järjestetään valtakunnallisia webinaareja kolme kertaa vuodessa.

Etätapaamisten tavoitteena on lisätä ammattilaisten tietoisuutta käsityömahdollisuuksista näkövammaisten kuntoutumisessa ja kertoa yhdistyksemme tarjoamista palveluista.

2.2 Tapahtumapalautteet ja niiden kehittäminen

Käytössä on palautelomake, jolla kerätään kirjallista palautetta jäsentapahtumista sekä vuosikokoukseen osallistuvilta.

Tapahtumien vastuuhenkilöitä perehdytetään palautteen keräämiseen. Tarjotaan vaihtoehtoja, jotta palautteen antajan nimettömyys voidaan turvata.

Palautelomake uudistetaan kuluvana vuonna vastaamaan paremmin nykyisen toiminnan sisältöjä.

Vuonna 2023 palkattu Oivallus-koordinaattori kerää myös palautteita puhelimitse.

2.3 Vuosikello työkaluksi

Yhdistys kirjaa vuoden aikana tehtävät toimenpiteet "vuosikelloon". Se on asiakirja tai huoneen taulu, jota sihteeri päivittää ja tarkkailee sekä huolehtii, että tarvittavat asiat tapahtuvat oikea-aikaisesti.

3. Tiedotustoiminta

3.1 Jäsentiedote

Jäsentiedote ilmestyy 2 - 3 kertaa vuodessa. Tiedotteessa on jäsenkuntaa ja yhdistystoimintaa koskevia ajankohtaisia asioita. Jäsentiedote toimitetaan mustapainettuna, pistekirjoituksella ja sähköpostin kautta. Sähköpostin osuutta pyritään lisäämään kopiointi- ja postituskulujen pienentämiseksi.

3.2 Yhdistys verkossa

Yhdistyksen kotisivut ovat osoitteessa http://www.kasityontekijat.fi/- Ulkoinen linkki

Yhdistyksellä on Näkövammaisten liiton Tiedonhallinta­palveluiden ylläpitämä kasityot-postituslista sekä Facebookissa oma profiili ja sivut: Näkövammaiset käsityöntekijät.

3.3 Kokouskoosteet

Hallituksen kokouskoosteet julkaistaan kaikissa edellä mainituissa medioissa ja lisäksi tärkeimmät ajankohtaiset ilmoitukset myös Järjestöpolitiikka-listalla sekä Airut-lehdessä.

4. Hallinto

4.1 Sääntömääräinen vuosikokous

Vuosikokous on yhdistyksen ylin päättävä elin. Vuosikokous pidetään 19.4.2023 hybridikokouksena.

4.2 Hallitus

Yhdistyksen toiminnasta vastaa hallitus, joka kokoontuu puheenjohtajan kutsusta. Hallitus nimeää tarpeelliseksi katsomansa toimikunnat ja työryhmät sekä ohjeistaa niiden toimenkuvat.

4.3 Kirjanpito

Avustava kirjanpito (osto- ja myynti) tehdään yhdistyksen toimistossa. Varsinaisen kirjanpidon sekä palkanlaskennan ja tilinpäätöksen tekee kirjanpidon ammattilainen.

4.4 Toimisto

Yhdistys toimii vuokratiloissa Näkövammaisten palvelu- ja toimintakeskus Iiriksessä osoitteessa Marjaniementie 74, 00930 Helsinki.

Toimiston hoidosta vastaa osa-aikainen toimistosihteeri ja Oivallus-toiminnasta vastaa määräaikaiseksi palkattu koordinaattori (1 pvä / vko).

4.5 Talous

Yhdistyksen talous on riippuvainen STEA:n avustuksista. Omatoiminen varainhankinta koostuu jäsenmaksuista, tuotetarrojen, muistoadressien ja kirjojen myynnistä sekä lahjoituksista ja testamenteista. Toiminnan tukemiseksi jäseniä kannustetaan kannatusjäsenten hankintaan. Yhdistys pyrkii pienentämään kuluja lisäämällä vapaaehtoistyön määrää ja yhteistyötä muiden järjestöjen kanssa.

Helsingissä, 15. maaliskuuta 2023

Näkövammaiset Käsityöntekijät ry

HALLITUS