Rii­sin­juu­ri

Kasvikuidut ovat ympäristöystävällisiä, antistaattisia, kestäviä ja sitkeitä kuituja, jotka sietävät hyvin kylmää, kuumaa, kemikaaleja sekä liuottimia.

Riisinjuuri on sitkeä juurikasvi, peräisin Keski-Amerikasta ja parhaimmat laadut tulevat Meksikosta. Valmistetaan viljellyn Epicampes marcoura –kasvin juuresta. Sen kauniin keltainen väri on seurausta rikkikäsittelystä, jonka tarkoituksena on myös suojata kuitua tuholaisilta.

Käyttö
Kuurausharjat, paneliharjat, levankiharjat, patapesimet ja eläinten harjaamiseen käytetyt harjat.

Esivalmistelu ennen käyttöä
Riisinjuuri leikataan määrämittaiseksi ja liotetaan vähintään ½ h kylmässä vedessä, kosteuden annetaan tasoittua muovin sisällä muutaman tunnin ajan tai esim. yön yli. Kerralla kastellaan vain yhden päivän sidontatarpeet. Sidonnan päätyttyä kosteaa kuitua ei saa jättää sidelmänottokoneeseen. Koneen annetaan kuivua ja se öljytään huolellisesti käytön jälkeen.

Riisinjuuriharjaa ja patapesintä on hyvä liottaa vähän aikaa kuumassa suolavedessä ennen käyttöä, jotta harjan/pesimen kuidut eivät katkeilisi. Liotusta ei tarvitse uusia.


Sivu päivitetty