Siirry pääsisältöön
Näkövammaiset Käsityöntekijöiden logo.
Näkövammaiset Käsityöntekijöiden logo.

Rottinki

Rottinki on Calamus-palmujen heimoon kuuluva kasvi. Rottinki kasvaa trooppisilla, kosteilla sademetsäalueilla. Rottinkitöihin käytetään kahta lajiketta, huonekalurottinkia (Tohiti, Manao ja Batunki rattan) ja piiskarottinkia (Lunti rattan). Rottinkilajikkeiden suomenkieliset nimet ovat hieman ylimalkaiset, varsinkin piiskan eli Luntin kohdalla nimi piiskarottinki antaa liian suppean kuvan rottingin käytöstä.

Päälajikkeet

Huonekalurottinki
Suomeen tuotu laatu on Natural Tohiti rattan. Huonekalurottinki kasvaa hyvin hitaasti, runko voi olla jopa sadan vuoden ikäinen, mutta rungon pituus silti harvoin ylittää kymmentä metriä. Kasvu tapahtuu suoraan ylöspäin, ympäröivään kasvustoon tukeutuen. Runko on latvasta paksumpi kuin tyvestä. Kasvu alkaa siemenistä, jotka ovat kehittyneet rottingin latvustoon muodostuneessa lehvistössä. Huonekalurottinki ei ole varsinaisesti viljelykasvi, mutta sen kasvamista voidaan edistää viljelytoimin. Rungon kuori on piikikäs ja solmun kohdalla on kaksi lehtimäistä oksaa kummallakin puolella.

Huonekalurottingin käyttö

  • Vahvuudet 10 – 18 mm. Ohuemmat, pienemmälle rasitukselle joutuvien kalusteiden rungot, esim. lasten tuolit, tukikaaret ym.
  • Vahvuudet 18 – 24 mm. Tavanomaiselle rasitukselle joutuvien kalusteiden rungot, esim. aikuisten tuolit
  • Vahvuudet 24 – 32 mm. Suurta lujuutta vaativien kalusteiden rungot, esim. riippukeinut. 

Piiskarottinki
Lajikkeita ovat Jahab Loontie ja vaaleampi Natural Jahab Loontie (white pulut).

Piiskarottinki kasvaa hyvin nopeasti, kasvuaika on 5 – 7 vuotta, pituutta voi olla jopa 200m. Vahvuusero tyven ja latvan välillä on vähäinen. piiskarottinki on pehmeämpää ja ohuempaa kuin huonekalurottinki. Kasvu tapahtuu köynnöskasvin tavoin, sekä vaaka- että pystysuunnassa, toisiin kasveihin tukeutuen. Uusi kasvu lähtee juurakosta.

Piiskarottingin käyttö
Piiskarottinki (Jahab Loontie)

Vahvuudet:

  • 4 – 7 mm 
  • 7 – 9 mm
  • 2 – 4 mm piiska vaalea
  • 3 – 5 mm piiska vaalea

Käyttö: tuolien piiskoituksiin (loimitukseen): lasten tuolien piiskoituksiin ohuempaa ja aikuisten tuolien piiskoituksiin paksumpaa piiskaa. Ohuiden vuolukkeiden valmistukseen, paksun ja kestävän pintanauhan valmistus sekä käyttö, pöytä- ja levytasojen yläpiiskana eli kiinnityksessä. Piiskarottinkia voi käyttää myös isoissa koreissa.

Vaalea piiska (Natural Jahab Loontie, white pulut)

Vahvuudet:

  • 2 - 4mm 
  • 3 - 5mm

Vaalea, kaunis piiska. Soveltuu myös korien punontaan. Liotettava noin vuorokausi ennen punomista.

Rottinkien kasvualueet
Rottinki on trooppisten alueiden kasvi ja sen yleisimmät kasvualueet ovatkin Indokiina, Afrikka, Kiina ja Kaakkois-Aasian saaristo (Indonesia ja Filippiinit). Suomessa tunnetun, kalusteissa, koreissa ja mattopiiskoissa käytettävän rottingin alkuperämaa on Indonesia, joka tuottaakin 80 – 90 % maailman raakarottingista.

Huonekalurottingin laajin kasvualue on Indonesiaan kuuluvalla Sulawesi-saarella ja sen ympärillä olevilla pienemmillä saarilla.

Piiskarottingin laajin kasvualue on myös Indonesiaan kuuluvilla Suurella Kalimantano -saarella ja Jaavalla, sekä niitä ympäröivillä pienemmillä saarilla.

Sadonkorjuu ja jalostaminen
Sadonkorjuu on hankalaa rottingin piikikkään ulkokuoren ja ympäristöolosuhteiden vuoksi (esim. tiheä kasvusto, kuuma ja kostea ilma, käärmeet ym. eläimet).

Korjuussa rottingit katkotaan ja solmukohdissa olevat oksalehdet hakataan pois. Myöhemmin oksakohdat vielä tasataan puukon tapaisilla tasausveitsillä käsityönä jokainen oksan kohta erikseen. Korjuun jälkeen rottingit keitetään öljyssä, jolloin rottingin vihreä kuori irtoaa ja rungon väri paranee.

Öljykäsittelyn jälkeen rottingit pestään vedellä ja kuivataan auringossa. Tämä käsittely tapahtuu pitkissä vesialtaissa, joissa on runsas puolimetriä vettä ja pohjalla hienoa hiekkaa. Pesijät seisovat vesialtaissa ja ottavat kädessään olevaan nahkalappuun altaan pohjasta hiekkaa, jolla sitten hankaavat jokaisen rottingin pinnan sileäksi. Tämä käsittely joudutan suorittamaan useaan kertaan, jotta rottinkiin jäänyt öljy saataisiin kokonaan pois.

Pesu- ja kuivausvaiheiden jälkeen on vuorossa lajittelu ja rikkikäsittely. Rikkikäsittelyn tarkoituksena on parantaa rottingin väriä ja torjua tuhohyönteisiä. Lopuksi on vuorossa niputtaminen.

Paksua huonekalurottinkia käytetään lämmön avulla taivutettuna kalusteissa sellaisenaan tai koneellisesti kuorittuna, jolloin rottingin kova, kiiltävä pinta on poistettu.

Ohuempi ja pehmeämpi piiskarottinki eli Lunti kelpaa sellaisenaan käytettäväksi kalusteiden piiskoituksiin, vuolukkeisiin, mattopiiskoihin ym.

Rottinkia jalostetaan myös koneellisesti kennoteräkoneilla pintanauhaksi, wienernauhaksi ja ydinrottingiksi eli kuorituksi rottingiksi. Kennoteräkoneella jalostettaessa yhdestä paksusta huonekalurottingista saadaan pinnasta useita pintanauhoja ja keskiosasta useita halkaisijaltaan 1,5 - 5 mm paksuisia ydinrottinkeja.

Kaikkein ohuimmasta piiskasta voidaan poistaa vain pinta, jolloin siitä saadaan yksi ydinrottinki, näin tehty ydinrottinki on punottaessa kovaa, mutta oikein käsiteltynä hyvin kestävää.

Rottingin laatuvaihtelut aiheutuvat lajikkeesta, kasvuolosuhteista ja jalostamisesta.

Vuolukerottinki

Vuolukerottingiksi kutsutaan piiskarottingin vahvimpia laatuja.

Sitä on saatavilla seuraavia vahvuuksia:

  • 8 – 11 mm 
  • 12 – 15 mm

Käyttö: Vuolukkeiden valmistukseen, pöytätasojen alatukena (aluspiiskana). Lisäksi vuolurottinkia käytetään tukikaariin vähemmän lujuutta vaativissa kalusteissa, kuten kukkapylväissä ja -pöydissä, apupöydissä, pienissä jakkaroissa.
Kuorittu rottinki eli ydinrottinki

Ydinrottinkia tehdään rottingin sisäosasta kotelokennokoneen avulla.

Vahvuudet: 

  • 1,5 mm
  • 2,0 mm
  • 2,5 mm
  • 3,0 mm
  • 4,0 mm
  • 5,0 mm

Ydinrottinkia saa myös halkaistuna, lev.5 mm.

Ydinrottinkia saa luonnonvärisenä ja värjättynä. Pintavärjätyn rottingin värjäyserien värisävyissä on eroja. Rottinkia voi itsekin värjätä esim. tekstiiliväreillä.

Ydinrottingin tavallisin käyttökohde on erilaisten korien valmistusmateriaali.

Pintanauha
Pintanauha valmistetaan rottingin pintaosasta saman työstön yhteydessä, jossa sisäosasta valmistetaan ydinrottinkia.

Pintanauhaa on kahta lajia: ns. tavallinen pintanauha, jossa pinta on kiiltävän kellertävä, muistuttaen piiskarottingin pintaa ja ns. hiottu pintanauha, jossa pinta on himmeän vaalea, muistuttaen ydinrottingin pintaa.
Pintanauhan leveys on n. 5 – 6 mm.

Käyttö: Erilaisten sidosten ja pantojen koristepunoksina koreissa sekä erilaiset koristepunonnat kalusteissa.

Wienernauha
Wienernauha on myös valmistettu piiskarottingin pinnasta samaan tapaan kuin pintanauha, mutta se on kapeampaa. Wienernauhaa on kahta leveyttä: 2 mm ja 3 mm.

Käyttö: Wienerpunosten valmistamiseen ja korjaamiseen sekä pienten sidosten ja pantojen tekemiseen.

Rottinkinauha
Rottinkinauha on valmistettu rottingin ydinosasta.

Saatavilla on litteänä luonnonvärisenä 6 mm leveää nauhaa. Luonnonväristä hieman paksumpaa nauhaa on saatavilla 10 mm:n levyisenä, paksuuksilla 0,8 ja 2,5 mm. Ruskeaksi värjättyä rottinkinauhaa saa 7 mm:n levyisenä.

Lisäksi saatavana 5 mm:n levyistä, puolipyöreää rottinkinauhaa.

Käyttö: Korien punomisessa, nauhasta saa kauniin ja nopean punoksen.

Rottinkinauha on edullista ja nopeaa punoa.

Rottingin säilytys / varastointiohjeet
Rottingille paras säilytyspaikka on ilmava ja viileähkö varasto. Kylmyys ja pakkanen ei vahingoita rottinkia. Liian kuiva ja lämmin ilma kuivattaa ja haurastuttaa rottingin. Liian kosteassa rottinki homehtuu ja mustuu. Auringon valo tummentaa rottingin pinnan, mutta ei heikennä sen lujuutta.

Rottinkivaraston tulee olla puhdas ja hyvin tuulettuva, jotta rottinki ei homehdu (esim. ulkovarasto tai -katos).