Siirry pääsisältöön
Näkövammaiset Käsityöntekijöiden logo.
Näkövammaiset Käsityöntekijöiden logo.

Me­hi­läis­va­ha


Mitä mehiläisvaha on?

Mehiläisvaha on puhdas luonnontuote, jota mehiläinen erittää takaruumiinsa vaharauhasista. Tätä vahaa mehiläinen käyttää pesänsä rakennusaineena. Siitä se valmistaa myös pienet kuusikulmaiset kennot, joihin hunaja säilötään yhdyskunnan talviravinnoksi. Mehiläisvaha on arvokasta. Pystyäkseen erittämään 1 kg:n vahaa, mehiläisen on syötävä 8 kg hunajaa. Tällaisen hunajamäärän keräämiseksi on suoritettava n. 1,2 miljoonaa keräyslentoa ja vierailtava n. 24 miljoonassa kukassa!

Vaikka ihminen käyttää hunajaa ja mehiläisvahaa, ei mehiläisiltä kuitenkaan oteta mitään pois. Hunajan tilalle pesään laitetaan vastaavan energiamäärän verran sokeria ja uusien kennojen perustamiseksi asetetaan mehiläisvahasta tehdyt pohjukkeet ennen seuraavan hunajankeruukauden alkua. Mehiläishoidon ansiosta vahasta on eräänlaista ylituotantoa, joten sitä jää ihmiselle käytettäväksi mitä moninaisimpiin tarkoituksiin: pintakäsittelyaineeksi, kasvovoiteisiin, saapasrasvaksi ja kynttiläntekoon.

Mehiläisvahan käyttö on ikivanhaa. Siitä on löydetty merkkejä jo vuonna 2000 eKr. Mehiläisvahakynttilä on Suomessakin tunnettu jo satoja vuosia ennen steariinikynttilän tuloa. Mehiläisvahakynttilä ei sisällä mitään myrkyllisiä aineita, eikä palaessaan savuta eikä nokea. Lisäksi se levittää huoneeseen terveellisen, miellyttävän, jopa hieman mystisen tuoksun.


Kynttilän käyttöohjeet

Polta arvokas kynttilä vedottomassa tilassa, varsinkin paksummat mieluummin pidemmän aikaa yhdellä kertaa.

Muista hoitaa kynttilää: leikkaa sydänlangasta pää tarvittaessa, käännä kynttilää, mikäli veto aiheuttaa epätasaista palamista ja painele reunoja sisäänpäin jos se on tarpeen.

Lasikuvussa tai lyhdyssä polttaminen sulattaa kynttilää nopeammin. Käytä palamatonta kynttilänjalkaa. Sammuta mieluummin tukahduttamalla kuin puhaltaen.