Siirry pääsisältöön
Näkövammaiset Käsityöntekijöiden logo.
Näkövammaiset Käsityöntekijöiden logo.

Kuoripaju

Kuoripaju on kuorimatonta pajua. Se on lajiteltu ja niputettu pituuden mukaan. Pajunoksat on kuivattu ilmavassa paikassa niput pystyasennossa niin kuiviksi, että taivutettaessa ne rapsahtavat poikki. Kuoripajua on liotettava noin viikko ennen punontaa.

Kuivatun pajun liottaminen

Kun kuivatut kuoripajut otetaan käyttöön, niitä pitää ensin liottaa kylmässä vedessä pajun paksuudesta riippuen muutamasta vuorokaudesta muutamaan viikkoon. Pajut liotetaan astiassa, johon ne sopivat suorina koko mitaltaan. Pajuniput asetellaan kylmään veteen niin, että ne ovat kokonaan veden alla, painona voidaan käyttää esim. kiviä. Pajujen pituudesta riippuen liotusastiana voidaan käyttää kylpyammetta, parvekelaatikoita, vauvan ammetta, viemäriputkesta tehtyä liotusputkea jne. Liotusvesi kannattaa vaihtaa päivän — kahden päivän välein, jotta pajut eivät muutu limaisiksi tai ala haisemaan. Pajut voidaan liottaa myös järvessä tai joessa.

Kun paju kestää 90 asteen kulmaan taivuttamisen murtumatta, se on tarpeeksi kosteaa punomiseen. Liottamisen jälkeen pajut kääritään kosteaan kankaaseen ja paketti kääritään vielä muovin sisään. Näin pajujen kosteus tasaantuu. Liotetut pajut säilyvät punontakelpoisina talvella melko pitkään ulkona. Kesäaikana säilytysaika on lyhyempi. Pajut tulee säilyttää kosteana, mutta niin että kuori ei ala irrota. Työ kannattaa suunnitella etukäteen ja liottaa pajuja vain työhön tarvittava määrä. Kuoripajua ei liotuksen jälkeen voi enää uudelleen kuivata ja taas liottaa, sillä tämä irrottaa pajusta kuoren.

Yleistä punonnasta

Pajun työstämisvaiheessa tärkeimmät työvälineet ovat puukko ja saksien tavoin leikkaavat oksasakset. Lisäksi tarvitaan lyöntirauta, erityinen punontapiikki ja sivuleikkurit. Kartiomaisella punontapiikillä loimipajut saa taivutettua haluttuun muotoon. Piikkiä käytetään myös reiän tekemiseen taitoskohtaan, jolloin paju ei murru, sekä apuna pajutyön päättelyssä. Lyöntiraudalla punospinta tiivistetään.

Perinteinen pajusta punottu käyttöesine on pajukori. Punonnassa voi käyttää erilaisia tekniikoita, joita oppii esim. punontakursseilla. Paju taipuu myös säilytysastioiksi, valaisimiksi, amppeleiksi, huonekaluiksi ja koriste-esineiksi, joiden punontaan vain mielikuvitus luo rajat.