Siirry pääsisältöön
Näkövammaiset Käsityöntekijöiden logo.
Näkövammaiset Käsityöntekijöiden logo.

Rosee-kukka

Rosee on perinteinen käsityötekniikka, joka tunnetaan aikaisemmalla nimellään Teneriffan pitsinä tai aurinkopitsinä. Rosee-tekniikalla voi tehdä erilaisia huiveja, viittoja ja ponchoja. Työvälineellä voi valmistaa kahta erikokoista pyöreää "kukkaa", joista voi eritavoin kokoamalla saadaan tuotteita.

Teko-ohje

Työvälineen kokoaminen:

kokoa työväline naputtelemalla puutappi jokaiseen reikään.

Työn vaiheet:

langan kieputus uloimmalle ja halutessasi myös sisimmälle kehälle, kerrosten kiinnittäminen virkkaamalla, sekä palojen yhdistäminen ja viimeistely virkaten.

Työn aloitus:

Aseta työvälineen kehät kohdakkain siten, että puutapit ovat samassa linjassa.

Kieputus uloimmalle kehälle:

Jätä aloituslangaksi 0,5 m. Kieputettaessa lanka viedään kahdeksikkona aina vastakkaisten puutappien takaa vastapäivään. Lanka voidaan kieputtaa sen paksuudesta riippuen 1–6 kertaa. Kitten Mohair -langalla tehtäessä kierretään 4–6 kertaa, sitten vasta siirrytään seuraaviin tappeihin. Lankaa ei katkaista kieputuksen päättyessä.

Kieputus sisemmälle kehälle (edellisen kerroksen päälle):

Tässäkin voidaan kieputtaa useampi kerros aina samojen puutappien takaa. Aloitus- ja lopetuslankoja ei tarvitse jättää pitkäksi. Mirelle-lankaa käytettäessä kierretään vain kerran.

Vinkki: kiinnitä aloitus- ja lopetuslanka puutappeihin. Paina lanka puutapin reikään, sekä aloituksessa, että lopetuksen yhteydessä.

Kerrosten yhdistäminen virkaten ensimmäisen kerroksen aloituslangalla (0,5 m):

Vedä aloituslanka työn alapuolelle työvälineen keskellä olevasta reiästä. Nosta samaisesta langasta lankalenkki työn yläpuolelle ja virkkaa ketjusilmukoita. Tee siis yksi ketjusilmukka kunkin ”lehden” (lankalenkkien) ympäri mahdollisimman lähelle keskustaa. Tee kierros tai kaksi (12 s) ja vedä loppulanka ensimmäisen ketjusilmukan ali ja viimeisen silmukan läpi. Lopuksi langan voi päätellä nurjan puolen ketjusilmukkajonoon. Irrota kukka nostamalla se työvälineestä.

Kukkien yhdistäminen isommaksi tuotteeksi

Kukat yhdistetään toisiinsa virkkaamalla kerästä tulevalla kieputuslangalla. Tee kiinteä silmukka lehden kärkeen (ota koukulle kaikki lenkit). Virkkaa 8 ketjusilmukkaa väliin ja virkkaa kiinteä silmukka seuraavan lehden kärkeen. Jatka näin kunnes koko ympyrä on kierretty. Lisää ketjusilmukoita tai vaihda isompaan koukkuun, jos kukka alkaa vetää kupille. Ensimmäinen kukka virkataan ympäri ja muut kukat yhdistetään toisiinsa jo reunan virkkauksen yhteydessä.

Virkkaa toisessa kukassa ensimmäiset 8 ketjusilmukkaa ja tee kiinteä silmukka lehden kärkeen. Laita edellinen kukka nyt tekemäsi kukan kanssa nurjat puolet vastakkain ja tee kiinteä silmukka myös sen vastaavaan kohtaan. Jatka 8 ketjusilmukkaa, kiinteä silmukka jne. Jokaisesta kukasta yhdistetään aina 2—6 lehteä edellisiin kukkiin.