Siirry pääsisältöön
Näkövammaiset Käsityöntekijöiden logo.
Näkövammaiset Käsityöntekijöiden logo.

Pa­juamp­pe­li

 1. Piirretään styroksilevyyn 15 pistettä ympyrän muotoon.
 1. Pujotetaan styroksilevyyn piirrettyjen pisteiden läpi 15 kpl loimena käytettäviä pajunoksia. Latvapuoli työnnetään levyn läpi, koska se läpäisee levyn parhaiten.
 1. Loimet työnnetään levyn läpi siten, että noin 20-30 cm oksan tyvestä jää styroksilevyn alapuolelle. Latvapuolesta tulee varsinainen amppeli.
 1. Punonta aloitetaan pajunoksan latvalla. Latvan kärki jätetään loimien muodostaman ympyrän sisäpuolelle, koska tällöin punottavien pajujen alku- ja päätöskohdat eivät jää näkyville amppelin ulkopuolelle.
 1. Kun ensimmäinen punottava pajunoksa päättyy, jätetään tyvi loimen sisäpuolelle. Saman loimen sisäpuolelta aloitetaan myös uuden pajun punominen. Kun loimia on pariton määrä, punonta onnistuu yhdellä pajulla kerrallaan.
 1. Kun punonta etenee, tulee loimia vähitellen painaa peukalolla kohti amppelin keskustaa, jotta amppelille saataisiin kartiomainen muoto. Tällöin amppelin halkaisija siis vähitellen pienenee.
 1. Kun amppelia on punottu riittävästi (n. 10 cm), voidaan styroksilevy vetää pois. Sen tukea ei tässä vaiheessa enää tarvita, vaan punottu osuus pitää jo tulevan amppelin rakennetta koossa.
 1. Seuraavaksi päätellään loimien tyviosat siltä puolelta, josta styroksilevy juuri poistettiin. Ensimmäinen loimi (valitaan mikä tahansa viidestätoista loimesta) taivutetaan kohti naapuriloimea, loimen ja samalla koko amppelin ulkopuolelle. Tämän jälkeen sama loimi pujotetaan vielä sitä seuraavan loimen sisäpuolelle. Tässä vaiheessa on vaarana, että loimena käytetty pajunoksa murtuu. Murtumisen välttämiseksi loimea tulisi samalla vetää ja kiertää, jottei taivuttaminen murtaisi tai katkaisisi loimea.
 1. Kun loimi on pujotettu amppelin sisäpuolelle, se katkaistaan vahvoilla saksilla.
 1. Viimeinen loimi pujotetaan ensimmäisenä viimeistellyn loimen ja punoksen muodostaman aukon läpi amppelin sisäpuolelle. Viimeinenkin loimi leikataan tässä vaiheessa.
 1. Kun kaikki loimet on päätelty, on syytä vielä viimeistellä loimien päät viistosti saksilla, jotta päät eivät jäisi ulkoneviksi.
 1. Loimien toisessa päässä, (loimien latvapäässä), punomista voidaan jatkaa niin pitkään ja korkealle kun halutaan. Tässä vaiheessa voidaan säädellä amppelin lopullista kokoa ja muotoa. Jos haluaa pitkän kartiomaisen amppelin, tulee punomista jatkaa lähes latvoihin asti. Jos taas haluaa matalamman, pohjasta nopeasti kapenevan amppelin, tulee loimia taivuttaa reippaasti amppelin sisäänpäin, jolloin loimet yhdistyvät yhdeksi kimpuksi hyvinkin pian ja punonta joudutaan lopettamaan.
 1. Loimien latvojen muodostama nippu sidotaan yhteen hyvin ohuella ja taipuvaisella varvulla. Varpu kierretään loimien ympärille. Kierittäminen aloitetaan varvun tyviosalla, koska taipuisampaa latvaosaa tarvitaan viimeiseksi tehtävään sidossilmukkaan (paksu tyviosa varvusta ei ehkä kestäisi tällaisen silmukan tekemistä).
 1. Toiseksi viimeisestä kuvasta näkee hyvin, miten sidos tehdään: ohut latva pujotetaan parin tyviosan kierroksen läpi ja vähin erin tiukennetaan lenkki tiiviiksi silmuksi.
Kuvassa havainnollistetaan kuinka Styrox-levyyn kiinnitetään pajunoksia ympyrän muotoon.
Pajunoksien kiinnittäminen styrox-levyyn
Kuvassa on kiinnitetty pajunoksia styrox-levyyn ympyrän muotoon ja tekijä aloittaa pajuamppelin punonnan alhaalta käsin kiertämällä pajunoksaa pystyssä olevien pajunoksien ympärille
Punonta aloitetaan pajunoksan latvalla
Kuvassa havainnollistetaan kuinka punontaa jatketaan ensimmäisen pajunoksan loputtua
Kun ensimmäinen punottava pajunoksa päättyy, jätetään tyvi loimen sisäpuolelle
Kuva havainnollistaa amppelin punonnan edistymistä.
Punotaan amppeliin kartiomainen muoto
Vedetään puolivalmiista amppelista Styrox-levy irti
Päätellään loimien tyviosat
Päätellään loimien tyviosat
Kuvassa näytetään kuinka pajunoksien tyvet katkaistaan saksilla.
Tyven katkaisu saksilla
Loimien sitominen taipuisalla varvulla
Loimien sitominen taipuisalla varvulla
Kuvassa Valmis amppeli ripustettuna terassille.
Valmis amppeli