Naisten neulotut sukat

Malliohje: Novita-suunnittelija Minna Metsänen

Koko naiselle, kengän koko noin 38
Langan menekki Novita 7-veljestä lankaa, pohjaväriä vajaa 100 g ja raitaväriä vajaa 50 g
Sukkapuikot nro 3 ½ tai käsialan mukaan ja silmukoiden luomista varten apupuikoksi nro 4.

Mallineuleet

Siksak-neule: neulo ruutupiirroksen ja ohjeen mukaan.
Sileä neule: neulo kaikki kerrokset oikein.

Tiheys yhden mallikerran leveys siksak-neuletta on noin 3,5 cm, 22 silmukkaa sileää neuletta = 10 cm.
siksakkuvion kaavio

Ruudunlukuohjelman käyttäjille suositellaan ottamaan kaikkien välimerkkien lukua käyttöön ja poistamaan tavutus käytöstä sivun lopusta.

Siksak 8 s:n mallineule

1. krs 1o, tee langankierto puikolle, 2o, neulo 3 s takareunoista oikein yhteen, 2o ja tee langankierto puikolle.

2. krs neulo kerros nurin, neulo langankierrot kiertäen nurin

3 krs. 1o, tee langankierto puikolle, 2o, neulo 3 s takareunoista oikein yhteen, 2o ja tee langankierto puikolle.

4 krs. neulo silmukat oikein ja langankierto kiertäen oikein.

5 krs. 1o, tee langankierto puikolle, 2o, neulo 3 s takareunoista oikein yhteen, 2o ja tee langankierto puikolle.

6 krs. neulo silmukat oikein ja langankierto kiertäen oikein.

7 krs. 1o, tee langankierto puikolle, 2o, neulo 3 s takareunoista oikein yhteen, 2o ja tee langankierto puikolle.

8 krs. neulo silmukat oikein ja langankierto kiertäen oikein.

Luo pohjavärin langalla kahdelle sukkapuikolle 56 silmukkaa. Jaa silmukat neljälle sukkapuikolle seuraavasti: 16,16,16, ja 8 silmukkaa ja neulo 1 kerros nurin. Aloita siksak-neule suljettuna neuleena ruutupiirroksen tai mallineuleen mukaan kerrokselta 3. Toista 8 silmukan mallikertaa 7 kertaa. Neulo pohjavärillä vielä ruutupiirroksen 4. kerros. Ota työhön raitaväri-lanka ja neulo ruutupiirroksen kerrokset 5-8. Toista jatkossa kerroksia 1-8 ja neulo kerrokset 1-4 pohjavärillä ja kerrokset 5-8 raitaväri-langalla. Neulo siksak-neuletta, kunnes varressa on viisi raitaa raitaväri-langalla. Neulo pohjavärillä vielä kerrokset 1-2. Neulo sukka loppuun pohjavärillä.

Neulo 1 kerros oikein ja kavenna samalla 8 silmukkaa tasavälein = 48 silmukkaa. Tasaa silmukat neljälle puikolle, 12 silmukkaa kullekin puikolle. Neulo vielä 1 kerros oikein.

Aloita kantalappu neulomalla I puikon silmukat IV puikolle (=24 silmukka). Jätä muut silmukat odottamaan. Käännä työ, nosta ensimmäinen silmukka neulomatta ja neulo muut silmukat nurin. Käännä työ *nosta ensimmäinen silmukka neulomatta, neulo 1 silmukka oikein*, toista *-* vielä 11 kertaa. Toista näitä kahta kerrosta yhteensä 12 kertaa (= 24 kerrosta).

Neulo vielä nurjan puolen kerros ja aloita kantapohjan kavennukset: jatka samaa vahvennettua neuletta kuin aiemmin. Neulo työn oikeasta reunasta kunnes toisessa reunassa on jäljellä 9 silmukkaa.

Tee ylivetokavennus (= nosta 1 silmukka oikein neulomatta, neulo 1 silmukka oikein ja vedä nostettu silmukka neulotun yli) ja käännä työ. Nosta 1 silmukka neulomatta, neulo 6 silmukkaa nurin ja neulo kaksi seuraavaa silmukkaa yhteen, käännä työ. Nosta 1 silmukka neulomatta, neulo kunnes jäljellä on 8 silmukkaa, tee ylivetokavennus. Jatka edelleen samalla tavalla siten, että sivusilmukat vähenevät koko ajan ja keskiryhmän silmukat pysyvät samana eli 8 silmukkaa. Kun sivu silmukat loppuvat, jaa kantalapun silmukat kahdelle puikolle, eli 4 silmukkaa molemmille. Poimi sitten vapaalle puikolle kantalapun vasemmasta reunasta 12 silmukka + 1 silmukka puikkojen välistä. Neulo poimitut silmukat kiertäen oikein I puikolle. Neulo II ja III puikon silmukat oikein. Poimi kantalapun oikeasta reunasta 12 silmukka ja 1 silmukka puikkojen välistä ja neulo poimitut silmukat kiertäen oikein IV puikolle.

Jatka näillä kaikilla 58 silmukalla sileää ja tee kiilakavennukset neulo I puikon lopussa 2 viimeistä silmukkaa oikein yhteen ja IV puikon 2 ensimmäistä silmukkaa ylivetäen oikein yhteen. Neulo 1 välikerros, tee kavennukset kuten edellä, neulo 2 välikerrosta, tee kavennuskerros, 3 välikerrosta jne.

Kun kaikilla puikoilla on jäljellä 12 silmukkaa lopeta kavennukset. Jatka sileää neuletta kunnes pohjan pituus on 20 cm tai pikkuvarvas peittyy.

Aloita sitten kärkikavennukset: neulo I ja III puikon lopussa 2 silmukkaa oikein yhteen, 1 silmukka oikein ja neulo II ja IV puikon alussa 1 silmukka oikein ja tee ylivetokavennus. Tee kavennukset kuten edellä joka toinen kerros kunnes joka puikolla on jäljellä 6 silmukkaa. Tee sen jälkeen kavennukset joka kerroksella. Kun työssä on jäljellä 8 silmukkaa, katkaise lanka ja vedä se silmukoiden läpi ja päättele hyvin. Neulo toinen sukka samoin.

Viimeistely

Höyrytä sukat kevyesti.

siksak-mallineuleen kaaviokuva naisten villasukkiin
naisten neulotut villasukat

Sivu päivitetty