Siirry pääsisältöön
Näkövammaiset Käsityöntekijöiden logo.
Näkövammaiset Käsityöntekijöiden logo.

Mun­kin­nyö­ri

Munkinnyörillä tehdään joustavaa punosta neljällä kuteella.

Kun käytetään ekopuuvillaa, kuten lillykudetta, se sopii koirille puruleluksi. Joustavasta trikookuteesta voidaan tehdä voimisteluun sopiva jumppahäntä.

Kun käytetään Kahta eri väriä, tulee nyöriin spiraalimainen kuvio.

Purulelua tehdessä otetaan kuteita 4 tai 8 tai 12 tai 16 ja ne sidotaan nipuksi poninhäntäsolmulla. Kuteen pituus kutistuu valmiissa nyörissä neljäsosaan eli yksi metrin kuteella saa noin 25 cm valmista nyöriä.

Jumppahäntää tehdessä otetaan 4 kpl 7 metrin kudetta ja ne laitetaan aloituksessa keskeltä pareittain ristiin.

  • Aseta kuteet ristiin. Vaakasuunnassa yksi oikealle ja toinen vasemmalle. Pystysuunnassa yksi ylös ja toinen alas. Kahdella värillä punottaessa ovat vaakasuunnassa samanväriset sekä pystysuunnassa samanväriset.
  • Siirrä vaakasuunnassa oikeanpuoleinen kuteen hännänpää vasemmalle puolelle niin että vasemmalla puolella on kaksi vierekkäin olevaa kudetta ja oikealle puolelle jää kuteesta lenkki.
  • Siirrä pystysuunnassa ylhäällä oleva kuteen hännänpää alhaalla olevan kuteen vasemmalle puolelle.
  • Siirrä vaakasuunnassa vasemmalla puolella oleva alempi kude oikealle puolelle tyhjään kohtaan.
  • Siirrä alhaalla oleva oikeanpuoleinen kude ylös ylhäälle läpi lenkistä, jonka jätit vaiheessa 1.

Nyt kuteen hännänpäitä tulisi olla taas lähtötilanteen mukaisesti kaikkiin suuntiin; vaakasuunnassa oikealle ja vasemmalle sekä pystysuunnassa ylös ja alas. Vedä kuteen hännänpäitä kutakin eri suuntaan siten, että silmukat pienenevät ja nyöri kiristyy tasaiseksi punokseksi.

Lopuksi päättele työ tekemällä poninhäntäsolmu ja lyhentämällä ylijäävät kuteet lyhyiksi. Koiran purulelussa hännänpäät tulee olla alle 5 cm mittaisia. Tämä on koiran suoliston kannalta tärkeää huomioida.