Siirry pääsisältöön
Näkövammaiset Käsityöntekijöiden logo.
Näkövammaiset Käsityöntekijöiden logo.

Koukutut lapaset

Tällä sivulla

Tu­ni­sia­lai­nen virk­kaus

Tarvikkeet

kaksi kerää 7 veljestä -lankaa.
menekki: aikuisten lapaset n. 100 g
tunisialainen kaksipäinen koukku nro 5 tai puikkokoukku

Koukkuamisesta

Koukkuaminen on edestakaisin virkkausta. Koukkuamisessa kerrokset virkataan kahdessa vaiheessa: Ensimmäisessä vaiheessa uudet silmukat poimitaan koukulle edellisen kerroksen silmujen kautta. Toisessa vaiheessa koukulla olevat silmukat päätetään perättäin toinen toisensa jälkeen. Kun koukutaan ympyränä, poimitaan silmukat aina työn oikealla puolella ja päätetään nurjalla puolella.

Teko-ohje

Virkkaa löyhästi 32 ketjusilmukkaa (kjs) aloitusketjuksi ja sulje se renkaaksi 1 piilosilmukalla (ps). Merkitse silmukka esim. hakaneulalla tai paperiliittimellä.

Kuva 1:

Aloitus: Poimi kjs-renkaasta 8 - 10 s koukulle: vie koukku kjs:n yläreunan läpi ja vedä lanka koukulle. Älä tee tiukkaa, koukun pitää liikkua silmukoissa. Käänny ja tee paluuvaihe.

kuva 2:

Paluuvaihe/päättäminen: Käännä työ. Päättele silmukat toisen värisellä langalla vetämällä lanka aina kahden silmukan läpi. Päätä silmukoita tähän tapaan kunnes koukulla on jäljellä 3 s.

Kuva 3:

Käännä työ ja poimi uudet silmukat aloituksen mukaisesti. Toista poiminta ja paluuvaihetta kunnes kaikki krs:n s:t on koukuttu.

Koukkua 16 krs (12 cm) ja tee peukaloaukko kerroksen alkuun (toisessa lapasessa kerroksen loppuun). Virkkaa 6 kjs:aa siten että koukkuat toisen langan samalla mukaan, ja hyppää 6 s:n yli ja jatka normaalisti. Jatka kunnes lapasessa on 14 krs (10 cm).

Kärkikavennukset

Aloita kärkikavennukset: merkitse ensin lapasen kummassakin sivussa taitteen 2 pystysilmukkaa paperiliittimellä siten, että merkkien väliin jää sama määrä silmukoita. Tee sitten kärkikavennukset näiden merkittyjen silmukoiden molemmin puolin krs poimimalla 2 pystylankaa yhdeksi silmukaksi. Toista kavennuskerroksia 5–6 kertaa, niin että väliin jäävien s:n määrä vähenee aina kahdella. Kun jäljellä on 8 s (pystysuoraa edellisen krs:n lankaa), kerää (koukkua) niistä silmukat, pujota lanka niiden läpi ja vedä suppuun kiristä ja päättele lanka.

Peukalo

Poimi silmukat peukaloaukosta pystylangoista. Koukkua normaalisti 9 krs ja aloita kavennukset. Kavenna koko ajan 2 s yhteen, kunnes jäljellä on 4–5 s. Kerää s:t, pujota lanka niiden läpi ja vedä suppuun. Päättele langat.

Koukkua toinen lapanen peilikuvaksi. Päättele langat ja höyrytä lapaset kevyesti.

mallineule
kuva 1
mallineule
Kuva 2
mallineule
Kuva 3
Kuvassa kaksi paria koukuttuja lapasia, toiset ovat harmaat ja toiset moniväriset