Siirry pääsisältöön
Näkövammaiset Käsityöntekijöiden logo.
Näkövammaiset Käsityöntekijöiden logo.

Koiran ja kissan lelu

koira leikkii lelulla

Tarvikkeet

Lilli-ontelokudetta, trikookudetta tai vastaavaa
Sakset

Huom: Lilli-ontelokuteesta voi irrota langanpätkiä, joten lelun käyttöä on ehdottomasti valvottava! Trikookude on tähän tarkoitukseen turvallisempi.


Koiran purulelu

Leikkaa kahdeksan kappaletta käsienvälin, noin 130 cm mittaisia naruja. Tee narunipun toiseen päähän hevosenhäntäsolmu.

Ota solmupäästä kiinni ja aseta se käteesi, kuten jäätelötötteröä syödessä. Jaa kahdeksan narua kahden narun nippuihin, jotka ovat kuvanmukaisesti aseteltu kädessä neljään eri suuntaan, niin että oikeanpuoleinen alempi pari tulee peukalon päältä.

Ota ylimmäinen oikeanpuoleinen pari ja kierrä se alemman oikeanpuoleisen parin alta ylitse, ja sitten peukalon alta vasemmanpuolisten ala- ja yläparien väliin.

Ota oikeanpuoleinen pari ja vie se vasemmalle kahden parin ylitse kolmanneki.

Ota keskimmäinen pari ja vie se vasemmanpuoleisen parin ylitse ja peukalon ympärillä olevan parin etupuolelta lävitse.

Kiristä kerros vetämällä jokaisesta parista vuorotellen tai ristikkäisistä pareista samaan aikaan. Lopputuloksena on ruutu-kuvio.

Jatka toistamalla vaiheita 3—6 kunnes naruista on jäljellä enää n. 20 cm tai kunnes punos on halutun pituinen. Tee loppuun vielä hevosenhäntäsolmu ja kiristä. Narut kannattaa lopuksi kiristää vielä yksitellen, niin ettei väliin jää löysiä naruja. Tasaa päädyt leikkaamalla n. 5—10 cm päästä solmusta. Tästä lelusta tuli n. 20 cm pituinen ja sopii hyvin pienen ja keskikokoisen koiran leluksi.

Kissan lelu ja avaimenperä

Ota kaksi n. yhden metrin mittaisia naruja ja pujota avainrengas molempien narujen läpi. Aseta se puoleenväliin naruja.

Taita narut puolestavälistä ja tee avainrenkaan taakse hevosenhäntäsolmu. Tee avaimenperä samalla tavalla loppuun kuin koiranlelu.

Kissan lelun saat tekemällä avaimenperän ilman avainrengasta. Laita avainrenkaan sijaan haluamasi pituinen naru, jonka toisen pään voi kiinnittää vaikkapa ohueen koivukeppiin tai rottinkikeppiin, jonka päässä on reikä.

Vinkkejä

Jos haluat symmetrisen spiraalimaisesti kulkevan värin, niin laita aloituksessa väriparit vuorotellen esim. musta, harmaa, musta, harmaa.

Erimallisia leluja:

Rengas: Puno pitkä suora pätkä ja yhdistä molemmat päät hevosenhäntäsolmulla.
Kahva/rengas toisessa päässä: Aloituksessa tee väliaikainen hevosenhäntäsolmu niin, että solmun toiselle puolelle jää kaksi kertaa pidemmät narut kuin toiselle puolelle. Puno haluamasi pituinen kahvapätkä ja taita, kuin ympyrää tehdessä. Yhdistä narut yhdeksi ja jatka normaalisti loppuun saakka.
Kahva / rengas molemmissa päissä: Aloituksessa tee väliaikainen hevosenhäntäsolmu niin, että molemmille puolille jää suurin piirtein samanpituiset pätkät lankoja. Tee lyhyt suora pätkä normaalisti. Jaa langat kahteen osaan ja tee molemmista samanpituiset. Yhdistä narut hevosenhäntäsolmulla. Tee toinen pää samalla tavalla.
Solmunaru: Tee pitkä ohut punos ja tee solmuja tasaisin väliajoin.
Risti: Aloituksessa tee väliaikainen hevosenhäntäsolmu niin, että molemmille puolille jää suurin piirtein samanpituiset pätkät lankoja. Tee n. 3 kierrosta normaalisti. Jaa langat neljään eri pinoon ja tee normaalisti jokainen loppuun asti.

Huomioitavaa

Lilli-ontelokude kannattaa kastella ja antaa kuivua, ennen kuin leluja alkaa tehdä, sillä se kutistuu noin 10%. Tarvittavat narujen pituuden saat kertomalla haluamasi lelun valmispituuden n. 6–8 kertaa. Naruja pitää olla parillinen, neljällä jaollinen määrä.

Erikokoisia ja -näköisiä leluja saat käyttämällä eri materiaaleja, värejä jne.

koiran nyörilelun hevosenhäntäsolmu
hevosenhantäsolmu
alkuasento
alkuasento
mallit koiran lelun solmeilista
malli koiran lelusta solmeilutekniikalla
malli solmeilusta
malli solmeilusta
Kuvassa on kolmivärinen munkinnyörilelu koiralle tai kissalle
kissa leikkii lelulla
malli kissan lelun solmeilusta
malli kissan lelun solmeilusta
useita valmiita kissanleluja sekä avaimenperiä