Kier­re­pan­ta

Kierrepannan neulontaohje, suomentanut Päivi Meduri
https://mirellamoments.com/headband-in-english-rib-with-a-twist/

Kierrepanta on päähine, joka suojaa mukavasti korvia, mutta jättää päälaen paljaaksi. Tällä ohjeella neulottu panta kiertyy neuleessa kerran itsensä ympäri ja kierre muodostaa tyylikkään "solmun" keskelle pääpantaa.

Ohjeessa neulotaan patenttineulosta, mutta halutessaan voi neuloa mitä tahansa pintaneuletta (esim. helmineuletta, joustinneuletta, palmikkoa tms.)

Ohje menee näin:

Luo sukka- tai pyöröpuikolle silmukoita 3:lla jaollinen määrä. Panta neulotaan tasona edestakaisin. Neuloksesta tehdään pitkä suora kapea kaitale. Valmiin kaitaleen leveys on noin 10-15 cm ja pituus 38-40 cm.

Pantaan voi käyttää monen vahvuista lankaa. Sovita puikkokoko ja silmukkamäärä lankavalintaan sopivaksi. (Esim. 3,5 mm puikot, 33 - 39 s, riippuen miten leveän pannan haluat)

Mallineule neulotaan näin: * Nosta ensimmäinen silmukka langankierron kanssa (tuo lanka vasemman puikon eteen, vie oikeanpuoleinen puikko oikealta vasemmalle sekä langankierron, että silmukan alta ja nosta molemmat oikealle puikolle), neulo kaksi seuraavaa silmukkaa yhteen * jatka näin kerros loppuun, toista. Tällä mallineuleella syntyy ilmava ja muhkea joustinneuleen omainen pintaneule.

Voit tehdä tämän myös tavallisella joustinneuleella yksi oikein ja yksi nurin. Myös 2 oikein ja 2 nurin onnistuu, tuolloin silmukka luvun on syytä olla neljällä jaollinen.

Pannasta neulotaan niin pitkä, että se yltää pään ympäri ja kaitale päätellään. Älä tee pannasta liian pitkää, jotta panta pysyy napakasti paikoillaan. Päättele nurjat silmukat nurin ja oikeat silmukat langankierron kanssa oikein yhteen neulomalla.


Kierteinen solmukohta tehdään näin.

Levitä neulottu kaitale eteesi pöydälle pitkä sivu itseesi päin. Taita panta pituussuunnassa puoliksi (pitkät sivut yhteen). Ota taitetun kaitaleen kapeat päät käsiisi ja nosta molemmat päät ylös kohti kattoa. Kierrä toinen pää 180 astetta ympäri. Järjestele pannan päät toistensa lomaan niin, että ne muodostavat ns. ”kerrosvoileivän”. Vähän kuin kaksi u-kirjainta solahtaisivat toisiinsa limittäin ja päättelypäät osoittavat samaan suuntaan ylöspäin. Tällöin neljästä kerroksesta ensimmäinen ja kolmas ovat samaa kaitaleen päätä ja toinen ja neljäs kerros ovat siihen taitetun toisen pään kerroksia. Sinulla on nyt neljä neulekerrosta päällekkäin.

Ompele päättelylangalla kaikki neljä kerrosta yhteen päällekkäin.

Päättele langanpäät. Valmiin pannan voi halutessaan kastella ja antaa kuivua tasolla, jotta neulepinta tasoittuu.


Sivu päivitetty