Siirry pääsisältöön
Näkövammaiset Käsityöntekijöiden logo.
Näkövammaiset Käsityöntekijöiden logo.

Näp­pi­tun­tu­mal­la / Toukokuu 2020

Näkövammaiset Käsityöntekijät ry on koostanut tämän lehtisen luettavaksi alueyhdistysten äänilehtiin. Tässä julkaisussa on pieniä käsityöohjeita, joita voi tehdä ilman suuria hankintoja.

Tällä sivulla

Sisältö

Kasvata munakennossa kasveja pihalle tai parvekkeelle 

Sytykeruusut

Biojätepussi sanomalehdestä

Neulatyyny kuppiin

Appelsiiniviipalekoristeet

Paperiperhonen

Säilytyslaatikot

Helppo naruamppeli

Makrameesolmuilla tehty avaimenperä

Makramee höyhenkorvakorut

Rautalankakori

Risupuu

 

Kasvata munakennossa kasveja pihalle tai parvekkeelle

Istuta siemenet kananmunakennoon ja saat maatuvan alustan taimille. Toukokuussa on hyvä aikaa esikasvattaa monia helppoja kasveja joko parvekkeelle tai pihalle siirrettäväksi. Kesäkurpitsa, kurkku, tilli, mangoldi, salaatti, pavut ja herneet ovat syötäviä nopeita kasvajia. Koristekasveista Ruusupapu, krassi, kehäkukka, auringonkukka tai hajuherne ehtivät mainiosti vielä toukokuussa kylvettynä.

Laita tyhjän munakennon pohjalle multaa jokaiseen kuppiin.

Aseta siemenet ensimmäisen multakerroksen päälle ja peittele siemenet mullalla. Paina multa napakasti ja kastele hyvin.

Voit sulkea munakennon kannen itämisen ajaksi. Taimien kasvaessa pidä kennon kansi auki. Kastele siemeniä säännöllisesti. Voit istuttaa munakennon suoraan maahan tai poimia taimet ja istuttaa ne maahan tai ruukkuun erikseen.

Sytykeruusut

Tarvikkeet: kananmunakennoja, vanha kattila, kynttilänpätkiä, leivinpaperia, pihdit

Kynttilänpätkiä kertyy talviaikaan, eikä niille tahdo olla mitään käyttöä. Ekologinen käyttöidea on sulattaa kynttilänpätkät kattilassa, ja dipata kennoista askarrellut ruusut steariiniin.

Ruusu tehdään irtirevittyihin munakennon kuppeihin. Kuppi muodostaa ruusun ulomman reunan. Munakennon kansi revitään suikaleiksi, suikaleet kierretään mahdollisimman tiukaksi rullaksi.

Näistä rullista tulee ruusun sisäosat.

Rullat laitetaan kuppiosan sisään ja ne saavat hieman aueta.

Laita kattilaan pohjalle vettä ja lämmitä vesi kiehuvaksi. Kannattaa käyttää kattilaa, joka ei sovellu enää ruuanlaittoon. Laita kynttilöiden jämät kuumaan veteen ja anna niiden sulaa veteen.

Ruusut kastetaan pihtien avulla kattilan sulaneessa steariinissa ja nostetaan kuivumaan leivinpaperin päälle.

Sytykeruusu laitetaan takkaan tai tulipesään puiden päälle ja sytytetään palamaan.

Biojätepussi sanomalehdestä

Sanomalehdestä saa kätevän biojätepussin, kun jaksaa nähdä vähän vaivaa sen taittelussa.

  1. Ota useita sanomalehden aukeamia. Irrota mahdolliset niitit pois.
  2. Asettele sivut päällekkäin ja siirtele limittäin siten, että koko leveys on noin yksi metri.
  3. Taita yläreunaan vahvikkeeksi noin 10 cm taite, josta tulee pussin yläreuna.
  4. Käännä aukeama sitten nurin päin alustaa vasten.
  5. Taita noin kolmasosa aukeaman leveydestä keskelle nippuun.
  6. Taita sitten vastakkaiselta puolelta loppu kolmasosa leveydestä niin, että taitteet menevät päällekkäin nippuun.
  7. Sujauta taitettu kolmannes napakasti alla olevan yläreunavahvikkeen sisään.
  8. käännä nippu ympäri siten, että juuri tehty taite jää alustaa vasten.
  9. Taita nippu puoliksi viemällä alareuna ylätaitevahvikkeen alle.
  10. Lopuksi nosta pussi, avaa suuaukko ja litistä alakulmat tylpiksi, jotta pussi jää pystyyn.

Näppärä biopussi on valmis.

Vinkki: pohjalle voi litistää kananmunakennon, jolloin pussin pohja kestää paremmin koossa.

Neulatyyny kuppiin

Satunnaisen kotiompelijan neulat sopivat pieneen, sievään kahvi- tai munakuppineulatyynyyn.

Parittomasta kahvikupista saat hurmaavan nuppineulatyynyn. Kotoa löytyy helposti sopiva pieni kankaanpala ja vanua.

Leikkaa kankaasta noin kahvilautasen kokoinen ympyrä. Munakuppiin riittää pienempikin kankaanpala.

Ompele sen reunoille käsin harsinpistot. Kiristä lankoja. Täytä kangas vanulla pyöreäksi palloksi. Ompele tai solmi aukko kiinni.

Työnnä pallo kuppiin ja hauska neulatyyny on valmis.

Appelsiiniviipalekoristeet

Askartele appelsiineistä koristeita ikkunaan, ovikransseihin tai lahjapaketteihin

Ikkunaan ripustetut appelsiinikoristeet näyttävät lasimaalaukselta.

Koristeiden ripustamiseen sopii esimerkiksi kullanvärinen lanka tai luonnonmateriaalista valmistettu naru. Liimauksessa parhaiten toimii kuumaliima.

  1. Pese appelsiinit harjalla ja lämpimällä vedellä.
  2. Leikkaa kokonainen appelsiini terävällä veitsellä ohuiksi siivuiksi.
  3. Levitä renkaat leivinpaperille uunipellille ja nosta uuniin. Aseta lämpö 50 asteeseen ja jätä luukku hiukan raolleen.
  4. Kääntele viipaleita monta kertaa. Kun viipaleet ovat kuivuneet noin kaksi tuntia, siirrä ne uuninritilälle. Jatka kuivattamista, kunnes viipaleet ovat täysin kuivia.

Paperiperhonen

Hienoja paperiperhosia voi valmistaa eri kokoisina kuviollisista ohuista papereista. Aikakauslehdistä tai lautasliinoista saa monivärisiä perhosia.

Leikkaa paperista tasaneliö. esim. 17cm kertaa 17 cm ja hieman pienempi ympyrä. Taita paperi haitariksi pienillä taitoksilla aloittaen vasemmasta yläkulmasta kohti oikeaa alakulmaa. Taittele myös ympyrän muotoinen paperin pala haitariksi.

Litistä niput keskeltä puoliksi ja kieputa piipunrassia tai rautalankaa perhosen keskivartaloksi. Neliöpalasta tulee perhosen siipiparin yläosa ja ympyräpalasta alaosa. Muotoile tuntosarvet rautalangasta ja levitä paperihaitarit siiviksi.

Säilytyslaatikot

Voit tehdä erilaisia laatikoita, nahasta eteiseen avaimille, harmaasta huovasta keittiöön sämpylöille tai kauniista kartongista työpöydän tilpehööreille.

Säilytyslaatikko syntyy niin helposti, että askartelemiseen voi tulla himo. Ohje on A4-kokoiselle laatikolle, mutta kun opit taittelutekniikan, teet helposti erikokoisia laatikoita. Erilaiset laatikot myös näyttävät hauskoilta yhdessä.

Laatikon voi tehdä pistekirjoituslehdestä, nahkasta, kartongista tai 3 mm paksuisesta askarteluhuovasta.

  1. Leikkaa saksilla A4-kokoisen arkin kulmiin 6,5 senttiä pitkät halkiot. Kulma siis leikataan keskeltä halki, kuten jouluisessa tähtitortussa tehdään. Ole tarkkana, että kaikkien kulmien halkiot ovat yhtä pitkiä ja keskellä kulmaa.
  2. Taivuta kaikki reunat kerran napakasti kohti arkin keskustaa, niin että taitos muodostuu halkioiden loppumiskohtien väliin.
  3. Taivuta halkioiden kulmat terävästi laatikon pitkien reunojen myötäiseksi. Näin laatikko saa suorakaiteen muotoisen pohjan ja reunat.
  4. Tee pidemmän sivun päätyihin jääviin kulman kärkiin pienet reiät narua varten.
  5. Pujota narut kulmien reiistä läpi ja kiristä sivuseinät pystyyn. Päätyseinä jää pystyyn kiristysnarun taakse. Tee naruilla koristeellinen rusetti keskelle laatikon lyhyemmän seinän ulkoreunaa. Laatikko näyttää hauskalta myös pelkästään liimattuna.
  6. Jos haluat laatikkoon napakkuutta, liimaa sisemmät kärjet kiinni sisäreunaan ja ulommat kärjet ulkoreunaan.

Helppo naruamppeli

Leikkaa 8 kpl 2,5 metrin pituista langanpätkää. Lanka voi olla melko paksua, kuten pakkausnarua.

Kokoa kaikki 8 lankaa nipuksi ja solmi ne yhteen hevosenhäntäsolmulla. Tee hevosenhäntäsolmu 10 cm päähän lankojen päistä. Päät jäävät roikkumaan amppelin pohjalle. Solmu asettuu amppelin pohjan keskelle.

Asettele keskisolmusta lähtevät narut neljään eri suuntaan pareittain. Ota ensimmäinen pari ja solmi ne yhteen merimiessolmulla noin 3 cm päästä keskisolmusta. Voit käyttää myös hevosenhäntäsolmua.

Käytä solmuvälien mittaamiseen joko jotakin sopivaa esinettä tai omia sormiasi. On tärkeää, että solmujen väli on aina samalla etäisyydellä ja symmetrisesti keskisolmusta katsoen.

Jaa parit erilleen ja solmi vierekkäisten parien lähimmät narut yhteen noin 5 cm päästä edellisestä solmusta joko merimies- tai hevosenhäntäsolmulla. Tässä parit siis vaihtuvat ja solmu tulee edellisten solmujen väliin keskelle.

Tee vielä 4-8 solmukerrosta aina vierekkäisille pareille, kunnes verkkopussin reuna on sopivan korkuinen kukkaruukullesi. Kasvata solmujen etäisyyttä muutamalla sentillä joka kerroksella, jotta verkkopussi laajenee tasaisesti.

Tee noin 1 metrin päähän viimeisistä solmuista kaikilla langoilla yhdessä hevosenhäntäsolmu. Tee toinen samanlainen solmu noin 20 sentin päähän edellisestä solmusta.

Tasaa lankojen päät sekä aloitus että lopetuskohdissa.

Makrameesolmuilla tehty avaimenperä

Makramee eli tasosolmu voi olla joko suora rivi solmuja tai spiraalimaisesti kiertyvä pylväs. Tämän ohjeen kohdat 5-7 muodostavat suoran pylvään. Spiraalimainen pylväs tehdään, jos toistetaan vain ohjeen kohtia 5 ja 6, kunnes työ on sopivan pituinen.

  1. Ota metallinen avainlenkki esille.
  2. Leikkaa narusta tai paksummasta langasta 2 kappaletta noin 60 cm pituisia lankoja.
  3. Taita ensimmäinen lanka puoliksi ja laita taittokohdan lenkki avainrenkaan läpi. Vedä langan hännät lankalenkistä läpi. Kiristä langoista niin että roikkuvat langat lukittuu avainrenkaaseen.
  4. Tee sama toiselle leikatulle langalle. Nyt avainrenkaassa roikkuu neljä lankaa rinnakkain.
  5. Ota vasemman puoleinen lanka ja taita se poikittain vaakasuunnassa oikealle kahden keskimmäisen yli, niin että lankaan jää reilu lenkki vasemmalle puolelle.
  6. Ota seuraavaksi roikkuvista langoista oikeanpuoleisin lanka sormiisi ja vie se edellisessä kohdassa tuodun vaakasuuntaisen poikittaislangan yli. Älä irrota otetta vaan jatka viemällä lanka kahden keskilangan alta vaakasuunnassa vasemmalle. Kun kaksi keskilankaa on alitettu nosta lanka vasemmalla puolella olevasta lankalenkistä läpi työn etupuolelle ja kiristä lankaa kevyesti vetämällä sitä suoraan vaakasuunnassa vasemmalle. Vedä samanaikaisesti oikeanpuoleista lankaa oikealle, kunnes lenkit asettuvat tasaisesti keskilankojen molemmille sivuille. Kiristä solmu aivan kiinni avainrenkaan solmuihin.
  7. Seuraava solmu tehdään peilikuvana edelliselle solmulle, katso kohdat 5 ja 6. Tällöin muodostuu suora pylväs. Aseta oikeanpuoleisin lanka keskimmäisten lankojen päälle poikittain vasemmalle ja jätä reilu lenkki. Ota vasemmanpuoleisin roikkuva lanka sormiin ja vie se poikittaislangan yli ja keskimmäisten lankojen alta ja vedä se oikeanpuolen lenkin läpi työn etupuolelle. Kiristä solmu edelliseen solmuun kiinni.

Jatka toistamalla kohtia 5. – 7, kunnes työ on sopivan mittainen.

Lopuksi solmi langat kaksi lankaa yhteen hevosenhäntäsolmulla ja tasoita langanpäät.

Makramee höyhenkorvakoru

Leikkaa keskilankaa varten 16 cm pitkä, tai haluamasi mittainen pätkä lankaa. Pujota lanka korvakorukoukkuun. Taita lanka kaksinkerroin siten, että langan päät roikkuvat yhtä pitkinä koukusta.

Leikkaa noin 6 cm:n mittaisia langanpätkiä.

Taita kaksi lankaa kaksinkerroin. Aseta toinen lanka keskilangan alle, vasemmalle puolelle, taitettu pää keskilangan oikealle puolelle. Lanka on ikään kuin kyljellään oleva u-kirjain, joka aukeaa vasemmalle.

Pujota toinen lanka taitetusta päästään edellä asetetun lankalenkin läpi keskilangan päälle, oikealle puolelle, taitettu pää keskilangan vasemmalle puolelle. Tämä on myös kuten kyljellään oleva u-kirjain, joka aukeaa puolestaan oikealle.

Vie nyt vasemman puoleisen langan päät juuri muodostuneen lenkin läpi ja kiristä langat. Nämä sylikkäin olevat u-lenkit kiristyvät keskilangan ympärille ja solmukohdat ovat keskilangan sivuilla.

Taita taas kaksi lankaa kaksinkerroin. Tee sylikkäin oleva u-lenkki nyt peilikuvana edelliselle, jolloin punos pysyy suorana eikä lähde kiertymään.

Jatka näin vuorotellen.

Viimeistely: Kampaa langat auki ja muotoile ne leikkaamalla höyhenen muotoon. Höyrytä kevyesti tarvittaessa.

Rautalankakorit

Taivuttele kanaverkosta näppärät rautalankakorit purkin avulla.

Tarvitset kanaverkkoa, sivuleikkurit ja pihdit. Käytä muottina lasipurkkia tai ämpäriä

  1. Leikkaa sivuleikkureilla tarvitsemasi kokoinen pala kanaverkosta.
  2. Kierrä verkko tiukasti lasipurkin tai ämpärin päälle. Käärimissuunta on purkin kyljensuuntainen, jolloin alussa pohja ja suuaukko ovat auki.
  3. Tee pohjataitos ja litistä se astian pohjan mukaiseksi.
  4. Taivuttele kaikki leikatut terävät kohdat pihdeillä sisäänpäin.

Risupuu

Tarvitset 2 sylillistä ohuita koivunoksia paikasta, jossa on kaadettu puita (Älä riivi elävistä puista!), kerän ohutta rautalankaa, koristeita tai valosarjan, ruukun tai tukijalan.

  1. Suihkuta oksat. Anna kuivahtaa.
  2. Kerää oksat noin ranteenpaksuisiksi nipuiksi. Asettele nippu niin että tyviosasta tulee mahdollisimman tasainen.
  3. Sido kukin nippu napakaksi tyvestä rautalangalla. Jatka rautalangan kieputtamista latvaa kohti harvakseltaan.
  4. Yhdistä niput niin, että yläosaan muodostuu kapea latva ja alaosaan leveä tyvi. Sido niput yhdeksi puuksi harvakseen rautalangalla tyvestä latvaan asti.

Risupuusta tulee kartion muotoinen: alaosa on leveä, latva kapeampi.

Leikkaa tyviosa mahdollisimman tasaiseksi, että puu seisoo tanakasti. Jos sinulla on puulle tukeva ruukku, tasaaminen ei ole niin tarkkaa.

Koristele puu halutessasi valosarjalla, kävyillä, pihlajanmarjanauhoilla, kuivatuilla appelsiinirenkailla, simpukankuorilla tai pienillä joulukoristeilla. Pieneen risupuuhun riittää koristeellinen nauha.