Siirry pääsisältöön
Näkövammaiset Käsityöntekijöiden logo.
Näkövammaiset Käsityöntekijöiden logo.

Näp­pi­tun­tu­mal­la / Marraskuu 2022

Tällä sivulla

Näkövammaiset Käsityöntekijät ry on tuottanut tämän julkaisun, joka sisältää ohjeita ja ajankohtaista tietoa käsitöiden saralta. Tämä äänite on tarkoitettu kaikille käsitöistä kiinnostuneille näkövammaisille. Lisää ohjeita ajanvietteeksi ja mukavaan puuhasteluun löytyy kotisivultamme: www.kasityontekijat.fi- Ulkoinen linkki. Keräämme kotisivulle kuvia näiden ohjeiden mukaisista käsitöistä. Ota siis kuva tekemästäsi työstä ja toimita se sähköpostitse kasityoliite@gmail.com. Anna palautetta ja vinkkejä seuraavan käsityöliitteen sisällöksi:
sähköpostilla: kasityoliite@gmail.com.

Sisällys
1. Ajankohtaista yhdistykseltä
2. Askartele pyyhkeenpidikkeet puuhelmistä
3. Askartele nimilaput lahjoihin ja paketteihin paperimassasta
4. Tuo pala luontoa kotiin! Askartele puiset kynttilänjalat
5. Sammalkuusi kruunaa joulupöydän - näyttävä koriste syntyy helposti
6. Novitan syksyn uutuuslangat ja värit
7. Näin korvaat neuleohjeessa mainitun langan toisella
8. Tee hyvää - neulo muistisairaalle hypistelymuhvi
9. Neulo lahjaksi huovutetut lapaset
10. Virkattu tonttulakki
11. Se lähti lapasesta

1. Ajankohtaista yhdistykseltä

Kun haluat juttuseuraa, tule mukaan torstaisin klo 18 puikon koukuttamien etätapaamiseen. Mukaan pääset tavallisella puhelimella soittamalla tai Teams-linkistä. Jutellaan käsitöistä, kirjoista ja juttu polveilee elämän kaikilla alueilla. Kaikki ovat tervetulleita puikoilla tai ilman. Emäntänä toimii Heli Liimatta Näkövammaiset Käsityöntekijät ry:stä. Tapaamisia jatketaan toistaiseksi. Pyydä osallistumislinkki sähköpostiisi: kaisa.penttila@pp.nkl.fi.

Harjan sitojat ja kopantekijät kokoontuvat vaihtamaan kuulumisia aina maanantaisin klo 17 alkaen Teams-etäyhteydellä. Isäntänä toimii puheenjohtajamme Mauno Sirviö. Pyydä osallistumislinkki sähköpostiisi: kaisa.penttila@pp.nkl.fi.

Tomerien tonttujen virtuaaliset joulukarnevaalit 15.12.2022 klo 16–18
Yhdistys järjestää jo kolmannen kerran virtuaaliset myyjäiset, jossa käsityöntekijät ja ostajat voivat tehdä kauppoja. Lisätietoa saat Minna-Riikka Murrolta puhelimitse 040 466 6847 tai osoitteesta nakovammaiset@kasityontekijat.fi.

2. Askartele pyyhkeenpidikkeet puuhelmistä (Lähde: Ajatuskukkia -blogi)

Jos pyyhkeissä ei ole ripustuslenkkiä, voit askarrella itse sellaiset. Puuhelmistä askarrellussa pyyheripustimessa on alimmaisena verhonipsu, joka nipistetään pyyhkeen reunaan. Verhonipsuun on pujotettu nyörinpätkä ja koristeeksi pujotettu puuhelmet. Kun nyöri lopuksi sidotaan lenkiksi helmien yläpuolelta, siitä tulee ripustuslenkki ja sen voi laittaa koukkuun tai naulakkoon. Pyyhe nipistetään reunastaan verhonipsuun roikkumaan.

Tarvikkeet

  • Paksuhkoa puuvillalankaa (Sellaista, joka mahtuu kaksin kerroin helmien rei'istä läpi.)
  • Metallisia verhonipsuja (esimerkiksi Ikeasta)
  • 2 kpl puuhelmiä per ripustin (Ohjeen helmet ovat halkaisijaltaan n. 2 cm.)
  • Lisäksi akryylimaalia jos haluat maalata helmet (Maalaa helmet etukäteen.)
  • Sakset
  • Pihdit

Litistä pihdeillä verhonipsun nipistimen vastakkainen pää litteäksi lenkiksi, niin että se mahtuu helmien reiästä läpi. Helmet tulevat peittämään tämän osan näkyvistä.

Katkaise nyöristä sen mittainen kaksinkertainen pätkä, jonka pituisen haluat valmiin ripustuslenkin olevan (plus pienen pituusvaran solmua varten). Tämän jälkeen pujota nyöri edellä litistämäsi metallilenkin läpi niin, että lenkin molemmin puolin jää saman verran nyöriä.

Litistä nyörin päät sormiesi väliin ja pujota molemmat nyörin päät helmien läpi. Jos helmien reiät ovat sopivan kokoiset, ne peittävät sen osan, jossa nyöri kulkee verhonipistimen metallisen lenkin läpi.

Lopuksi sido nyörilenkin päät yhteen ja siisti ne tarvittaessa saksilla.

Kuvalliset ohjeet Ajatuskukkia -blogin sivuilla- Ulkoinen linkki.

3. Askartele nimilaput lahjoihin ja paketteihin paperimassasta

(Lähde: Sinellin verkkosivut)

Paperimassasta saa hauskat etiketit lahjapaketteihin. Muotteina voi käyttää joko askartelutarvikeliikkeistä saatavia valmiita muotteja, tai piparkakkumuotteja.

Tarvikkeet

  • paperimassaa ja massan kuivatuskehikko (askarteluliikkeistä)
  • vettä paperimassan kostuttamiseen
  • metallisia muotteja (esim. piparkakkumuotit)
  • isompi kulho ja pienempi kulho (esim. desilitran mitta)
  • huopaa kuivatuskehikon alle ja etikettien kuivaamiseen
  • mahdolliset paperimassaan lisättävät koristeet (Esim. värikäs paperisilppu, kuivatut kukat, kimalle)
  • vispilä tai sähkövatkain
  • työkalu, jolla valmiiseen etikettiin saadaan reikä
  • narua tai nauhaa, jolla etiketti kiinnitetään pakettiin

Työvaiheet

  • Kostuta paperimassa ja revi siitä pieniä paloja. Anna niiden liota kokonaan.
  • Vatkaa paperimassa tasaiseksi, joko käsin tai sähkövatkaimella.
  • Lisää massaan mahdolliset koristeet (esimerkiksi paperisilppu)
  • Kaada massaseosta pienempään kuppiin. Aseta metallimuotti paperintekokehyksen päälle ja kaada pienestä kupista massa muotin sisälle. Täytä koko muotti yläreunaan asti.
  • Paina varovasti massaa metallimuotin sisään.
  • Taita pala huopaa pienemmäksi palaksi ja laita se kehyksen alle etiketin kohdalle imemään vettä. Purista vesi pois huopapalasta ja jatka näin, kunnes suurin osa vedestä on imeytynyt.
  • Poista metallimuotti varovasti paperimassan ympäriltä.
  • Aseta kehyksen päällä olevien paperimassaetikettien päälle huopa ja käännä kehys niin, että etiketit ovat huovan päällä kehyksen alla (Aiemmin ne olivat kehyksen päällä.).
  • Nosta paperintekokehys varovasti pois. Varmista, että massa irtoaa kehyksestä, ennen kuin nostat sen. Anna etikettien kuivua huovan päällä. Kuivumisaikaan vaikuttaa huoneen lämpötila (24–48 tuntia).
  • Tee reikä kuivuneeseen etikettiin lävistyslaitteella. Tee langan- tai nauhanpätkästä lenkki, jolla etiketin saa kiinnitettyä pakettiin.Kuvalliset ohjeet ovat Sinellin verkkosivuilla- Ulkoinen linkki.

4. Tuo pala luontoa kotiin! Askartele puiset kynttilänjalat

(Lähde: Meillä kotona -verkkosivu, julkaistu 18.10.2021, teksti: Maria Meder)

Tarvikkeet

  • pyöreitä polttopuita tai muita puunpaloja, joiden halkaisija on vähintään 8 cm (Alaspäin levenevät palat ovat tukevimpia.)
  • valmiita metallisia kynttilänpidikkeitä (Saatavilla askartelutarvikeliikkeistä.)
  • saha
  • porakone
  • vasara
  • puupinnoille sopivaa askartelumaalia
  • kynttilöitä

Rouheat kynttilänjalat valmistuvat näin

  1. Sahaa polttopuut tai puunpalat sopivan mittaisiksi paloiksi (10–17 cm). Jos haluat sileämpää jälkeä, käytä hienosahaa tai katkaisusirkkeliä.
  2. Mittaa jokaisen palan keskikohtaan merkki tarkasti. Valitse saman paksuinen tai hieman pienempi poranterä kuin kynttilänpidikkeen varsi, jotta kynttilänpidike pysyy tiukasti kiinni puussa.
  3. Poraa sopivan syvyinen reikä kynttilänpidikettä varten. Syvyys riippuu siitä, kuinka paljon haluat jättää kynttilänpidikkeen vartta näkyviin. Esimerkiksi mitta pidikkeen varren puoliväliin asti on sopiva syvyys.
  4. Poista palikoista kuori ja hio epäpuhtaudet pois. Voit halutessasi jättää tämän vaiheen väliin, jos haluat rouheamman näköisen ja tuntuisen pinnan. Kaarna, tuohi ja vanha puupinta sopivat kauniisti värikkäiden kynttilöiden kanssa.
  5. Jos haluat, maalaa palikat mieleiselläsi värillä
  6. Paina kynttilänpidike tukevasti paikoilleen. Napauta hellästi vasaralla, jotta saat sen pohjaan asti. Jos pidike ei mene suoraan, väännä se hellästi sopivampaan asentoon.
  7. Testaa vielä ennen käyttöä, että kynttilänjalka pysyy hyvin pystyssä.

Muista aina vartioida palavia kynttilöitä!

Kuvat ja ohjeet ovat myös Meillä kotona -verkkosivuilla- Ulkoinen linkki.

5. Sammalkuusi kruunaa joulupöydän - näyttävä koriste syntyy helposti

(Lähde: Kodin kuvalehti 17.12.2015, teksti: Taru Castren)

Tee ison kuusen tilalle tai pariksi metsänvihreä sammalkuusi. Se syntyy näin:

  1. Sammalkuuseen tarvitset mahdollisimman yhtenäisen sammallevyn. Jos poimit sammalta muualta kuin omalta pihalta, tarvitset luvan. Sammalta voi myös ostaa kukkakaupasta.
  2. Tarvitset lisäksi rautalankaa ja oasis-märkäsientä, jota myös saa kukkakaupoista. Sienen työstämiseen tarvitset lisäksi veitsen, sakset ja rautalankaleikkurin.
  3. Kääri poimimasi sammal varovasti rullalle kuljetuksen ajaksi.
  4. Vuole kukkasienestä kuusenmallinen kartio (Kartion toinen pää on siis pyöreä ja leveä ja toinen pää kapea ja terävä.). Voit koostaa kuusen useasta palasesta, kun pujotat rautalangan palasten keskikohdasta tukikepiksi. Rautalanka lävistää päällekkäin laitetut palaset ja kiinnittää ne yhteen. Kostuta valmis kartio läpimäräksi ja sovita sammal sen päälle.
  5. Siisti sammalen saumakohdat saksilla huomaamattomiksi ja sulje ne U:n muotoon taivutetuilla, noin viisi senttiä pitkillä rautalanganpätkillä. Rautalankapätkä taivutetaan keskikohdastaan uun muotoiseksi ja painetaan sammaleen läpi kukkasienen sisään rautalangan päät edellä. Lisää tällaisia rautalankakoukkuja sinne tänne kuusen ympäri, niin että sammal kiinnittyy hyvin.
  6. Aseta kuusi lautaselle ja ympäröi se ylijääneellä sammaleella. Laita sammalkuusen alle lasilevy tai joku muu alusta suojaamaan pöytää kosteudelta, kun kastelet sammalkuusta sumuttamalla.
  7. Kuusi säilyy pitkään, kun muistat kastella sitä. Sammalkuusi on kaunis ilman koristeitakin, mutta erityisen kauniisti sen kanssa sopivat paperiset tai valkoisesta pitsistä tehdyt koristeet. Artikkeli ohjekuvineen on Kodin kuvalehden verkkosivuilla- Ulkoinen linkki.

6. Novitan syksyn uutuuslangat ja värit (Lähde: Novitan verkkosivut)

Toimituksen huomautus: Langan värin tulkinta valmistajan kuvasta varsinkin murretuissa sävyissä saattaa poiketa todellisesta väristä. Suluissa ilmoitettu numero on langan tuotenumero.

Novita 7 Veljestä Nummi on 7 Veljestä -lankaperheen eläväpintainen ja rouhea jäsen. Värihiput langassa tuovat sukkiin ja suurempiin neuletöihin ihanasti elävyyttä. Lanka sisältää 76 % villaa, 20 % polyamidia ja 4 % viskoosia. Puikkosuositus 4, sukkiin 3,5. Yksi kerä riittää koon 38 perussukkiin. Tuotteet voidaan konepestä 40 asteessa. 100 gramman kerässä on 200 metriä lankaa. Novita 7 Veljestä Nummi -lanka on Avainlipputuote.

Värit

  • Huurre (945). luonnonvalkoinen, jossa tummempia värihippuja
  • Moreeni (946) - keskiharmaa, tummia ja vaaleita värihippuja
  • Aavikko (947) - ruskeanharmaa - tummia värihippuja
  • Kelo (948) - roosa, monivärisiä värihippuja
  • Sinisiipi (949) - vaaleansininen, monivärisiä värihippuja

Uutuuslanka: Novita Wonder Wool

100 % villaa sisältävä Novita Wonder Wool -lanka sopii mainiosti asusteisiin, neulevaatteisiin ja sisustustuotteisiin. Pehmeä ja villainen lanka kuuluu Novitan Natural Collection -valikoimaan, joka sisältää vain luonnonkuiduista tehtyjä lankoja. Puikkosuositus 4. Konepesu 40 asteessa. 100 gramman kerässä on 225 metriä lankaa. Novita Wonder Wool -lanka on Avainlipputuote.

Värit

  • Kivi (043) - keskiharmaa
  • Teeri (058) - ruskeanharmaa
  • Iltahämärä (163) - tummansininen
  • Akileija (596) - tumma viininpunainen
  • Tatti (663) - tumma ruskeankeltainen
  • Kinokset (004) - luonnonvalkoinen
  • Grafiitti (044) - tummanharmaa
  • Metsäsieni (068) - tummanruskea
  • Jade (308) - vaaleanvihreä
  • Puuteri (609) - vaalea oranssinpunainen

Uutuuslanka: Novita Tuuli

Ihanan pehmoinen Novita Tuuli -mohairlanka sopii käytettäväksi joko sellaisenaan tai yhdistettynä toiseen lankaan. Lanka sisältää 60 % mohairia ja 40 % viskoosia. Ylellisen pehmeän tuntuisesta langasta syntyvät niin asusteet kuin neulevaatteetkin. Puikkosuositus 3,5. Riittoisassa 25 gramman kerässä on 225 metriä. Varovainen käsinpesu. Langalle on myönnetty Oeko-tex® STANDARD 100 -tuoteturvallisuusmerkki.

Värit

  • Galaksi (106) - vaalea siniharmaa
  • Iltatähti (175) - tummansininen
  • Komeetta (184) - tumma turkoosi
  • Ellipsi (327) - oliivinvihreä
  • Aamutähti (526) - vaalea lohenpunainen
  • Avaruus (589) - tumma viininpunainen
  • Heijastus (604) - vaalea beige
  • Meteori (686) - tummanruskea
  • Säde (002) - luonnonvalkoinen

Uutuuslanka: Novita Hamina

Novita Hamina sukkalangasta neulot helposti kaksi samanlaista sukkaa. Kerän alussa ja keskellä olevan sinisen huomiolangan ansiosta teet kätevästi kuviokohdistetut, identtiset sukat yhdestä kerästä. Seuraa vyötteen taustapuolen ohjetta, jotta sukistasi tulee samanlaiset. Yksi kerä riittää jopa koon 45 sukkiin. Tuotteet voidaan konepestä 40 asteessa. Puikkosuositus 4, sukkiin puikot 3,5. 150 gramman kerässä on 300 metriä lankaa. Langalle on myönnetty Oeko-tex® STANDARD 100 -tuoteturvallisuusmerkki.

Värit

Lanka on värjätty siten, että neuloessa siitä syntyy erivärisiä ja -levyisiä raitoja.

  • Merituuli (844) - Pääväri luonnonvalkoinen, lisäksi sinapinkeltaista ja tummanvihreää.
  • Matruusi (884) - Pääväri tummansininen, lisäksi punaista ja vaaleanharmaata.
  • Kapteeni (898) - Pääväri kellanruskea, lisäksi tummansinistä ja vaaleaa beigeä.
  • Purje (845) - Pääväri tummanharmaa, lisäksi mustaa ja meleerattua vaaleanharmaata.
  • Masto (888) - Pääväri tumma roosa, lisäksi viininpunaista ja vaaleanharmaata.

Tarkemmat tiedot Novita-lankojen kaikista uutuusväreistä ovat Novitan verkkosivuilla- Ulkoinen linkki.

7. Näin korvaat neuleohjeessa mainitun langan toisella

(Lähde: Suuri käsityö, 25.5.2016)

Jos neuleohjeessa mainittua lankaa ei enää saa tai haluat jostain muusta syystä vaihtaa sen toiseksi, ota huomioon seuraavat asiat. Parhaan lopputuloksen saat, kun korvaavan langan koostumus, suositustiheys ja puikkokoko sekä tuntu ovat mahdollisimman lähellä alkuperäistä.

Tiheys

Langan vyötteestä löydät tiedon, montako silmukkaa tarvitset 10 cm leveään työhön ja montako kerrosta 10 cm korkeaan työhön. Jos tiheys on esim. 22 silmukkaa ja 32 kerrosta on 10x10 cm, voit korvata sen langalla, jossa silmukka- ja kerrosluvut ovat samat.

Tiheyteen vaikuttaa myös neulojan käsiala. Tee siis koetilkku, joka on vähintään 12x12 cm kokoinen. Rajaa valmiista tilkusta nuppineuloilla 10 x 10 senttimetrin alue ja laske siitä, montako silmukkaa ja kerrosta siinä on. Jos silmukoita on liikaa, kokeile suurempia puikkoja. Jos silmukoita on liian vähän, kokeile pienempiä puikkoja.

Esimerkiksi jos haluat neuloa pipon, jonka ympärysmitta on 50 cm ja käyttämäsi langan tiheys on 22 silmukkaa kymmenellä senttimetrillä, 50 cm jaettuna kymmenellä senttimetrillä on 5. Tarvitset siis viiden 10 cm leveän koetilkun silmukat, jotta saat 50 cm ympärysmittaisen pipon. Silmukoita pitää siis luoda viisi kertaa 22, eli yhteensä 110. Jos valitset paksumman langan, jonka tiheys on 18 silmukkaa ja luot ohjeen mukaiset 110 silmukkaa, piposta tulee aivan liian suuri. Jos valitset ohuemman langan, jonka tiheys on 28 silmukkaa kymmenellä senttimetrillä, piposta tulee liian pieni.

Langan koostumus

Varmimmin onnistut, jos korvaavan langan koostumus on hyvin lähellä alkuperäisen langan koostumusta. Villalangan voi korvata parhaiten villalangalla, puuvillalangan puuvillalla. Jos haluat vaihtaa villan puuvillaan, työstä saattaa tulla erinäköinen, kuin alkuperäisestä mallista, vaikka neuletiheys olisikin sama. Puuvilla on esimerkiksi villaa painavampaa ja villa ja puuvilla joustavat eri tavoin. Pelkästä koetilkusta ei vielä näe, kuinka neule käyttäytyy isompana pintana.

Langan tuntu

Neuletyön lopputulokseen vaikuttaa lisäksi langan tuntu. Toisiin neulepintoihin sopivat paremmin tiukkakierteiset langat, toisiin löyhempikierteiset. Toiset pinnat näyttävät kivoilta pörröisestä, toiset sileästä langasta neulottuina. Koetilkun neulomalla näet, pidätkö ohjeessa neuvotusta neulepinnasta myös korvaavalla langalla neulottuna.

Langan menekki

Vyötteessä ilmoitetaan, montako metriä kerässä on lankaa. Jos ohjeessa neuvotaan käyttämään lankaa, jossa on sadan gramman kerässä 260 metriä, mutta aiot korvata sen esimerkiksi langalla, jossa sadan gramman kerässä on vain 210 metriä, tarvitset lankaa enemmän.

Esimerkiksi työhön tarvitaan 500g lankaa. Jos 100 gramman kerässä on 260 metriä lankaa, sitä kuluu 5x260 metriä eli 1300 metriä. Jos korvaavassa langassa on 100 gramman kerässä lankaa 210 metriä, lankaa on kerässä vähemmän ja tarvitset työhön useamman kerän.

Oikean langan jäljille englantilaisten langan paksuutta ja menekkiä kuvaavien termien avulla. Jos lankavyötteestä löytyy joku seuraavista termeistä, voit tiheyden puolesta korvata sen toisella samoin merkityllä langalla.

  • Fingering - ohut lanka (ohuet sukat, kirjoneuleet ja huivit), tiheys 28 silmukkaa 10 senttimetrillä, lankaa 350–450 metriä/100 g.
  • Sports - ”ohut peruspaksuus” (sukkalanka tai ohut villapaita), tiheys 24 silmukkaa 10 senttimetrillä, lankaa 250–350 metriä/100 g.
  • Double knitting (DK) - ”paksu peruspaksuus”, (villapaitaan, kotisukkiin), tiheys 22 silmukkaa 10 senttimetrillä, lankaa 220–250 metriä/100 g.
  • Worsted - paksu lanka (palmikkoneuleet, talviasusteet), tiheys 20 silmukkaa 10 senttimetrillä, lankaa 190–220 metriä/100 g.
  • Aran - paksu lanka (palmikkoneuleet, talviasusteet), tiheys 18 silmukkaa 10 senttimetrillä, lankaa 150 -190 metriä/100 g.
  • Chunky/Bulky - todella paksu lanka (paksut asusteet), tiheys 12 – 16 silmukkaa 10 senttimetrillä, lankaa 100–150 metriä/100 g.
  • Super Bulky - superpaksu lanka (paksut asusteet), tiheys vähemmän kuin 12 silmukkaa 10 senttimetrillä, lankaa alle 100 metriä/100 g.

8. Tee hyvää: neulo muistisairaalle hypistelymuhvi

(Lähde: ET-lehti 26.6.2015, Reijan räsymatto -blogi)

Käsityöfriikit innostuvat helposti hyväntekeväisyyskäsitöistä: äiti Teresan peitot, villasukkia sotapojille, sytomyssyjä syöpäosastolle ja vaatteita keskosvauvoille.

Twiddle muff eli vapaasti suomennettuna hypistelymuhvi on kehitelty muun muassa muistisairaille ja levottomille ADHD-lapsille. Hypistelymuhvi antaa käsille tekemistä, rauhoittaa, palauttaa mieleen muistoja ja aktivoi.

Hypistelymuhvin langat, muodot ja koristeet aktivoivat tuntoaistia ja antavat virikkeitä myös näköaistin kautta. Muhvi on helppo tehdä neulomalla, virkkaamalla tai ompelemalla.

Joensuun kaupunki yhdessä Pohjois-Karjalan Marttojen kanssa on tehnyt uraauurtavaa työtä hypistelymuhvien käyttöönotossa. Pohjois-Karjalan Muisti ry:n ryhmissä on pitkään kokeiltu hypistelymuhveja ja tulokset ovat erittäin rohkaisevia. Hypistelymuhvi antaa tekemistä levottomille käsille, jolloin voi kokea esimerkiksi rauhoittumista tai innostusta.

Muhveja on mahtava suunnitella. Niihin voi käyttää kaiken luovuutensa ja hassutkin ideat. Virkkaa vaikka lehmänutareen muhvin sisään, tai kissan pää muhvin päälle!

Muhvin väritys, kuviointi ja tekniikka ovat vapaita. Voit virkata tai kutoa muhvin mistä tahansa konepestävästä langasta. Muhvin sisälle voi kiinnittää käsien toimintaa aktivoivia esineitä, esimerkiksi hypisteltäväksi nappeja, pallotupsuja ja virkattuja kuvioita. Esineitä voi kiinnittää sekä ulko- että sisäpuolelle. Muhviin voi lisätä tiukuja tai ääntä tuottavia koristeita, mutta ne pitää kiinnittää hyvin. Muistisairas laittaa asioita helposti suuhunsa.

Tikkurilan Martat veivät toukokuussa sylillisen hypistelymuhveja Simonkodin päiväkerholaisten käytettäviksi. Päiväkerholaiset ovat kotona asuvia muistisairaita.

– Alkuhämmennyksen jälkeen kaikille löytyi mieluinen hypistelymuhvi. Kädet sujahtivat muhvien sisään ja alkoivat sormeilla sisällä olevia nauhoja, langan pätkiä ja nappeja. Meillä oli myös muhvi nimeltä Mansikki -lehmä, jonka sisällä oli lehmän utareet, kertoo Maaret Weide Tikkurilan Martoista.

Neulottu hypistelymuhvi

(Lähde: Marttojen verkkosivut)

Malliltaan muhvi on putkilo, jonka sisään kädet työnnetään. Hypistelymuhviin voi käyttää mielellään erituntuisia lankoja ja neuloksia. Muhvin sisään ja ulkopuolelle kiinnitettävät koristeet voi neuloa tai virkata. Seuraavassa on neulotun hypistelymuhvin perusohje Marttojen verkkosivuilta, mutta jokainen voi suunnitella ihan omanlaisensa muhvin.

Sinivalkoinen muhvi

(Ohjeessa ei ole mainittu käytettävää lankaa, tai puikkokokoa.)

Luo 48 silmukkaa sinisellä langalla ja jaa ne neljälle sukkapuikolle.

Neulo 1 oikein 1 nurin joustinneuletta 8 cm sinisellä langalla.

Neulo 7 cm aina oikeaa sinisellä langalla.

Neulo 5 kerrosta nurjaa valkoisella langalla.

Neulo 11 kerrosta aina oikeaa sinisellä langalla.

Neulo 5 kerrosta nurjaa valkoisella langalla.

Neulo 7 cm aina oikeaa sinisellä langalla.

Neulo 1 oikein 1 nurin joustinneuletta 8 cm sinisellä langalla.

Käännä joustinneule molemmissa päissä putkilon sisälle, ja ompele sen reunat kiinni muhvin sisäpuolelle. Joustinneule jää muhvin sisään molempiin reunoihin ja kädet on helppo työntää muhviin.

Koristele muhvi haluamallasi tavalla. Voit kiinnittää muhviin virkattuja kukkia, perhosia, ympyröitä, neliöitä, hapsuja, lettejä. Tässä on rajana vain oma mielikuvitus. Kiinnitä koristeet huolellisesti, etteivät ne irtoa muhvia hypistellessä.

Voit neuloa muhvin myös tasona ja ommella sen pitkältä reunaltaan kiinni putkiloksi. Tällä tavalla muhvin sisään tulevat hypisteltävät voi olla helpompi kiinnittää, kun muhvia ei ole vielä ommeltu kokoon.

Hypistelymuhvin voi myös tehdä virkkaamalla.

Kuvia hypistelymuhveista on Reijan räsymatto -blogin sivuilla- Ulkoinen linkki sekä lisää muhviohjeita Marttojen verkkosivuilla- Ulkoinen linkki.

9. Neulo lahjaksi huovutetut lapaset

(Lähde: NovitaKnits -verkkosivu 2022, koko M, naiselle.)

Langanmenekki: Novita Huopaisa 200 g

Puikot ja muut tarvikkeet: Sukkapuikot Novita 8 mm tai käsialan mukaan

Lapaset neulotaan normaalisti, ja valmiit lapaset huovutetaan pesukoneessa. Ohjeessa on huomioitu kutistuminen, siksi lapaset ovat normaalia huomattavasti suuremmat.

Mallineuleet ja neuletiheys

Mallineule Sileä neule suljettuna neuleena: neulo kaikki kerrokset oikein.

Tiheys 12 silmukkaa ja 15 kerrosta sileää neuletta = 10 cm. Ohjeessa on huomioitu kutistuminen.

Luo 36 silmukkaa. Jaa silmukat neljälle puikolle, 9 silmukkaa kullekin puikolle. Neulo ensin 1 kerros nurin ja jatka sitten sileää neuletta suljettuna neuleena.

Kun työn korkeus on 17 cm, merkitse peukalon paikka. Neulo puikon alussa 1 silmukka ja seuraavat 7 silmukkaa erivärisellä langalla. Siirrä neulotut silmukat takaisin neulottavana olevalle puikolle ja neulo kerros loppuun.

Kun työn korkeus on peukalosta mitattuna 20 cm, aloita kärkikavennukset: neulo ensimmäisen ja kolmannen puikon alussa 2 silmukkaa oikein yhteen ja toisen ja neljännen puikon lopussa 2 silmukkaa oikein yhteen. Tee kavennukset joka kerroksella, kunnes työssä on jäljellä 8 silmukkaa. Katkaise lanka ja pujota lanka neulan avulla loppujen silmukoiden läpi. Kiristä kärki kiinni ja päättele langanpää.

Peukalo: Poista merkkilanka ja poimi silmukat kolmelle puikolle. Poimi peukalon molemmista sivuista yksi lisäsilmukka. Työssä on 15 silmukkaa. Kun peukalon pituus on 11 cm, aloita kavennukset. Neulo jokaisen puikon lopussa 2 silmukkaa oikein yhteen, kunnes jäljellä on 6 silmukkaa. Katkaise lanka, vedä silmukoiden läpi ja kiristä. Päätä lanka hyvin.

Neulo toinen lapanen edellisen peilikuvaksi. Peukalon oikea kohta on vasemman käden lapasessa toisella puikolla ja oikean käden lapasessa kolmannella puikolla.

Viimeistely

Huovuta lapaset pesukoneessa. Käytä kirjopesuohjelmaa 40 °C ja pyykinpesuainetta. Laita koneeseen lisäksi vähän muuta pyykkiä kuten esim. kaksi pyyheliinaa. Varo täyttämästä konetta liikaa. Eri pesukoneissa villa voi huopua eri tavalla. Ennen kuin huovutat, asettele kämmenosan sekä peukaloiden sisään esim. pakastepussi tasona, jotta peukalot eivät huovu kiinni. Muotoile lapaset pesun jälkeen oikeisiin mittasuhteisiin voimakkaasti käsissä muotoilemalla ja harjaamalla. Jos lapaset ovat liian isot, voit toistaa pesukäsittelyn uudestaan. Pese valmiit lapaset käsin.

Koot lapsen ja miehen lapasiin ovat Novitan verkkosivulla- Ulkoinen linkki.

10. Virkattu tonttulakki

(Lähde: Ihana-lehden verkkosivut 27.11.2021, ohje Anu Turu)

Tarvitset: Viking Sportstragg -lankaa tai vastaavaa, punaista 150 g ja valkoista 100 g ja virkkuukoukun nro 4.

Voit halutessasi kiinnittää tonttulakkiin tupsun ja/tai kukan.

Resori

Resori virkataan edestakaisena virkkauksena puolipylväillä.

  1. Virkkaa niin monta ketjusilmukkaa, kun haluat resorin leveyden olevan. Mallissa 12 silmukkaa on lopullinen leveys noin 6 cm.
  2. Käännä ja nouse uudelle kerrokselle ketjusilmukalla. Virkkaa jokaiseen ketjusilmukkaan puolipylväs niin, että virkkaat silmukan edellisen kerroksen etureunaan eli niin, että toiselle puolelle nousee ”silmukkarivi” koholle.
  3. Nouse taas ketjusilmukalla uudelle kerrokselle ja virkkaa taas uusi puolipylväs edellisen kerroksen silmukan takareunaan eli niin, että silmukkarivi nousee koholle. Jatka kunnes resori on haluamasi pituinen eli sujahtaa pääsi ympäri. Tarkoitus on, että resori on sileä päätä vasten tulevalla puolella ja oikealla puolella on koholla olevia silmukkarivejä. Tarkista aina välillä, että silmukkamäärä pysyy koko ajan samana.
  4. Sulje resori renkaaksi piilosilmukalla ja yhdistä resorin reunat alun langanpäällä.

Myssyosa

Virkkaa resorin reunukseen puolipylväitä. Virkkaa silmukoita sen verran, että resori ei ala kiristää. Mallissa puolipylväitä on kymmenen enemmän kuin resorissa on kerroksia. Virkkaa 17 kerrosta puolipylväitä spiraalina (yhteensä resorin jälkeen 18 kerrosta). Vaihda langan väriä halutessasi. Mallissa väriraidat ovat kolmen kerroksen korkuisia ja lanka kulkee katkaisematta pipon sisällä. Kavenna jokaisella kerroksella yhden silmukan verran virkkaamalla kaksi silmukkaa yhteen. Tee kavennuskerroksia yhteensä 9.

Kavenna joka toisella kerroksella yhden silmukan verran virkkaamalla kaksi silmukkaa yhteen. Jatka kunnes silmukoita on enää muutama jäljellä ja päättele. Päättele myös muut langanpäät.

Höyrytä tai silitä pipo tarvittaessa.

Tupsu

Kieputa runsaasti lankaa esimerkiksi pahvin ympärille. Pahvin koko saa olla runsaasti lopullista tupsua isompi. Sido langat yhdestä kohdasta yhteen ja katkaise langat vastakkaisesta kohdasta sidontakohdan kanssa. Pöyhi lankoja runsaasti ja muotoile tupsua saksilla. Lähellä sidontakohtaa voi olla lyhyempiä lankoja ja alareunassa pidempiä. Kiinnitä tupsu pipon kärkeen.

Kukka

Terälehtiruoti

1. Virkkaa 13 ketjusilmukkaa.

2. Jätä koukusta katsoen ensimmäinen silmukka virkkaamatta ja virkkaa kaikkiin seuraavin silmukoihin kiinteä silmukka.

3. Toista kohdat 1 ja 2 vielä kaksi kertaa.

4. Yhdistä syntyneet ”sakarat” eli terälehtien keskiruodit toisiinsa piilosilmukalla.

Terälehdet

Virkkaa terälehtiruotiin eli ketjusilmukkanauhaan:

  • piilosilmukka
  • puolipylväs
  • puolipylväs
  • pylväs
  • pylväs
  • kaksoispylväs
  • kaksoispylväs
  • pylväs
  • puolipylväs
  • puolipylväs
  • piilosilmukka
  • virkkaa nirkko eli virkkaa kolme ketjusilmukkaa ja siirry terälehtiruodin toiselle puolelle piilosilmukalla.

Virkkaa terälehden toinen puoli samoin, mutta päinvastaisessa järjestyksessä kuin edellä.

Korvaa nirkko tarvittaessa piilosilmukalla, piilosilmukan voi myös jättää tekemättä.

Siirry seuraavaan terälehteen piilosilmukalla ja virkkaa terälehti samoin kuin edellä. Virkkaa myös kolmas terälehti samoin ja sulje piilosilmukalla. Sulje työ vetämällä lanka viimeisen silmukan läpi. Vedä aloitus- ja lopetuslanka kukan keskeltä kukan taustapuolelle ja solmi langat yhteen. Tee kaksi muuta kukkaa samoin ja aseta kaikki kukat päällekkäin. Vedä kaikki langat kukkien keskeltä kukan taustapuolelle ja solmi langat yhteen. Päättele langat tarvittaessa neulan avulla tai leikkaa langat solmun läheltä poikki. Ompele kukan keskelle iso kulkunen ja ompele kukka lakkiin. Kiinnitä tarvittaessa myös terälehtien kärkiä muutamalla pistolla. Ohjeet kuvineen ovat Ihana-lehden verkkosivulla- Ulkoinen linkki.

11. Se lähti lapasesta

(Lähde: Lapin kansa 29.8.2022, Tuulikki Kourilehto)

Vaivero kukkii Maarit Lehdon suunnittelemassa Tornio-aiheisessa villapaidassa.

Torniolainen Maarit Lehto voi sanoa kirjaimellisesti, että lähti lapasesta. – Osallistuin Tornion lapasten neulekilpailuun enkä päässyt edes äänestykseen. Ajattelin, että kyllä jotakin Tornio-aiheista teen, Lehto sanoo yllään Tornio-aiheinen villapaita, jonka virallinen nimi on Finnmyrten Hildegard.

Lehto osallistui myös Kemin villapaitakisaan ja keräsi mukavan määrän ääniä. Seuraavassa kisassa Lehtoa onnisti. Kittilän villapaitakisassa Lehdon villapaita valittiin Kittilän villapaidaksi. Kittilän paidassa on helmassa kuusirivistö ja kaarrokkeessa Kittilän nimikkokukka kullero. Värit ovat musta, punainen ja harmaa.

Kun Kittilän paidan ohje valmistui, Sulo yarn shopin kauppias Anni Pitkänen otti yhteyttä ja kysyi olenko ajatellut suunnitella Tornion paitaa. Sellainen oli ollut Lehdon mielessä ja ruutupaperilla jo pitkään.

Lankakauppias sponsoroi puseroon itse värjäämäänsä langat. - Lankakauppiaalta tuli yhteistyötarjous ja minä tartuin siihen, Lehto sanoo.

Puseroon tuli vaivero eli finnmyrten, Tornionlaakson kukka, jota on Tornionlaakson hopeisissa ruokailuvälineissä ja koruissa. Silta-aihe tuli lapasista. Silta neulotaan villapaitaan ennen kaarroketta ja vaivero neulotaan kaarrokkeeseen. – Halusin, että villapaidassa on jollakin tavalla joki, Lehto perustelee silta-aihetta.

Villapaidan helmassa ja hihansuissa on tavanomaisen resorin sijasta helmineuletta. Lehto mietti villapaitaan ajatonta kuviota, joka liittyy Tornioon ja johon on helppo samastua. Kukka-aiheen vuoksi villapaita ei Lehdon mukaan ole välttämättä miesten mieleen.

Koeneulonnassa mallia neulottiin eri väreistä ja eri langoista. Mallineuleen väriksi valikoitui harmaa ja sininen. – Se oli tyylikäs ja elegantti valinta, Lehto sanoo.

Lehto kävi esittelemässä uutta villapaitaa Loimun neulepiknikissä Kemissä. Villapaitojen neulojana Lehto on uusi tekijä. Hän on neulonut ensimmäisen villapaitansa kaksi vuotta sitten. Sitä ennen puikoissa on valmistunut lapsille sukkia, mekkoa ja haalaria sekä työkavereille teemasukkia.

Aspion talon käsityötuvalla Lehto innostui kudonnasta. Kangaspuissa on syntynyt pieni matto, shaali ja pyyhkeitä.

Lehto on syntynyt Kittilässä ja asunut Torniossa 17 vuotta. Hän on töissä Tornion Citymarketissa kassalla ja infopostissa.

Elokuun loppu häämöttää. Lehto aikoo osallistua myös kuun lopussa päättyvään Ylitornion villapaidan kilpailuun.

Taustaa vaiverosta

Vaivero, Chamaedaphne Calyculata, on kanervakasvien heimoon kuuluva varpu. Kellomaiset valkoiset kukat ovat halkaisijaltaan noin puoli senttiä. Pohjoismaista sitä tavataan vain Suomessa ja Ruotsin puolella Tornionjokilaaksossa. Niinpä sen nimi ruotsiksi on finnmyrten, ”suomenmyrtti”. Laji on yleinen Itä- ja Keski-Suomessa linjojen Vaasa–Virolahti ja Oulu–Kuusamo välissä. Pohjois-Lapista se puuttuu kokonaan. Vaivero Kasvaa rämeillä ja nevoilla laajoina mattoina.