Siirry pääsisältöön
Näkövammaiset Käsityöntekijöiden logo.
Näkövammaiset Käsityöntekijöiden logo.

Näp­pi­tun­tu­mal­la lokakuu 2023

Tällä sivulla

Näkövammaiset Käsityöntekijät ry on tuottanut tämän ”näppituntumalla-julkaisun”, joka sisältää ohjeita ja ajankohtaista tietoa käsitöihin liittyen. 

Tämä on tarkoitettu kaikille käsitöistä kiinnostuneille näkövammaisille. Lisää ohjeita ajanvietteeksi ja mukavaan puuhasteluun löytyy kotisivultamme:  "www.kasityontekijat.fi".

Keräämme kotisivulle kuvia näiden ohjeiden mukaisista käsitöistä. Ota siis kuva tekemästäsi työstä ja toimita se meille. Voit antaa palautetta ja vinkkejä seuraavan käsityöliitteen sisällöksi. Osoitteemme on ”kasityoliite@gmail.com”.

 

Sisällys

1. Ajankohtaista yhdistykseltä

2. Askartele joululahjat pukinkonttiin

3. Steariinisytykkeet metsän inspiroimana

4. Tuoksuvat sytytyspalat

5. Sytykesipsit

6. Kuivatut appelsiinit

7. Vahattu hyasintti

8. Karkkikuusi

9. Lautasliinarenkaat taikataikinasta

10. Syksy ja joulu ovat kynttilöiden aikaa

11. Kynttilän teko-ohje

12. Rypsivahakynttilät hillopurkeissa

13. Kuplakynttilät silikonimuotissa

14. Jäävuorikynttilät soijavahasta

15. Neuletekniikat - joustavampaa päättelyä takapistolla

16. Novitan sukkalanka uudistui

17. Älypuhelimesta ja apeista apua heikkonäköiselle käsitöihin

 

1. Ajankohtaista Näkövammaiset Käsityöntekijät ry:ltä

1.1 Syksyinen Oivallus-tervehdys!

Loppukesä lähti liikkeelle halkokorikurssin merkeissä. Jalasjärveläinen Martti Yläpelto opetti työtä Iiriksen pajatilassa kahden kurssin verran. Kaikki saivat halkokorin valmiiksi ja Martti teki tukimateriaalin muistin tueksi kurssilaisille. Kurssilaisille jäi kuitenkin tunne, että kurssin merkeissä asioita olisi hyvä vielä kerrata. Tästä tuli oivallus, että jos on jokin haastavampi tekniikka niin, voidakseen jakaa tietotaitoa toisille, ei riitä yksi kurssikerta eikä välttämättä kaksikaan. 

Seuraavaksi toteutettiin nahkaompelu-kurssi Annika Härkösen ohjaamana. Välityötä oli ohjaamassa Riikka Mutikainen. Välityönä oli pieni köysityö. Nahkatyön osalta aiheena oli koiranremmi. Kaikki kurssilaiset saivat työnsä valmiiksi. Oivalluksia tuli tälläkin kurssilla. Yksi kurssilaisista sai kipinän siihen, että hän voisi itsekin ohjata. Paljon muutakin kehitettävää taas oivallettiin.

Oivalluksen perusidea, mihin Stea-rahoituskin saatiin, on se, että jokainen jakaa omaa tietotaitoaan muille. Meillä on vain toisemme näkövammaisten käsityön edistämiseksi, kun mitään muutakaan tahoa asian edistämiseksi ei ole enää olemassa.

Etäluennot jatkuvat pitkin syksyä ja talvea. Kurssejakin on vielä tulossa ja erilaisia tapahtumia, joten seuraa yhdistyksemme ilmoittelua.

Tervetuloa oivaltamaan!

Yt. Anneli Iltanen, Oivallus-koordinaattori

anneli.iltanen@gmail.com 

p. 044 720 1111

1.2 Annansilmät aitta lopettaa kivijalkakauppansa Iiriksessä

TIEDOTE 25.9.2023

Helsingin ja Uudenmaan näkövammaiset ry on päättänyt lopettaa Annansilmät-Aitan kivijalkamyymälän pitkään jatkuneen tappiollisen toiminnan takia. Myymälän toiminta lakkaa vuoden loppuun mennessä.

Liiketoimintaa jatketaan yritys- ja verkkokauppamyyntinä sekä kalusteiden korjaus- javerhoilutöinä.

Annansilmät-Aitta myy edelleen Annansilmät-tuotteita kuluttajille verkkokaupassa ja yrityksille yritysmyyntinä. Myös materiaalien myynti käsityöläisille jatkuu.

Käsityöläisillä on toiminnan supistuessa olemassa myyntikanava Aitan kautta, mutta myymälän jäädessä pois, kokonaismyynti mahdollisesti laskee ja tilausmäärät käsityöläisiltä todennäköisesti vähenevät.

Ystävällisin terveisin

Simo Parviainen

Myymäläpäällikkö

Annansilmät-Aitta

Puhelin 045 870 5747

1.3 Nyt myymään ja ostamaan Tomerat tontut -tapahtumaan

Onko sinulle kertynyt myytäviä käsitöitä? Tässä tietoa helposta myyntikanavasta:

TOMERAT TONTUT SAAPUVAT JÄLLEEN 9.11.2023! TOMERAT TONTUT ETÄMYYNTITAPAHTUMA JA KAAMOSBILEET 9.11. 

Tänä vuonna Tomerat Tontut yhdistyvät Vantaan Näkövammaiset ry:n Kaamosbileiden kanssa hybriditapahtumaksi torstaina 9.11. kello 15 – 18.30. Koko tapahtumaan voi osallistua teamsillä, myöhemmin toimitettavalla linkillä. Myös pelkästään Tomeriin Tonttuihin voi ilmoittautua osallistujaksi. 

Tomerat Tontut etämyyntitapahtuma alkaa torstaina 9.11. kello 15. Mikäli haluat myyjäksi Tomeriin Tonttuihin ole yhteydessä Minna-Riikka Murtoon sähköpostilla mrs.murto@gmail.com.  Tapahtuma on osallistujille maksuton. 

Tomerien tonttujen päättyessä siirtyy lähetys Vantaalle Kaamosbileisiin. Jotta kaikki etäyhteyden päässä olevat pääsevät mukaan tunnelmaan ovat he teams-yhteydellä yhteydessä Vantaalle. Kaamosbileet alkavat yhteislaulutilaisuudella. Yhteislaulutilaisuudesta siirrytään myöhemmin Vantaalla sijaitsevien myyntipöytien ääreen. Tuotteitaan myymässä ovat pääkaupunkiseudun näkövammaiset käsityöläiset. 

1.4 Tule kuulolle ja juttelemaan Puikon koukuttamiin!

Kun haluat juttuseuraa, tule mukaan torstaisin klo 18 puikon koukuttamien etätapaamiseen. Mukaan pääset tavallisella puhelimella soittamalla tai Teams-linkistä. Jutellaan käsitöistä, kirjoista ja juttu polveilee elämän kaikilla alueilla. 

Kaikki ovat tervetulleita puikoilla tai ilman. Emäntänä toimii Heli Liimatta Näkövammaiset Käsityöntekijät ry:stä. Tapaamisia jatketaan toistaiseksi. Pyydä osallistumislinkki sähköpostiisi: kaisa.penttila@pp.nkl.fi.

1.5 Harjan sitojat ja kopantekijät

Harjan sitojat ja kopantekijät kokoontuvat vaihtamaan kuulumisia aina maanantaisin klo 17 alkaen Teams-etäyhteydellä. Isäntänä toimii puheenjohtajamme Mauno Sirviö.

Pyydä osallistumislinkki sähköpostiisi: kaisa.penttila@pp.nkl.fi.

2. Askartele joululahjat pukinkonttiin

Joulu lähestyy ja on aika miettiä, mitä pukin konttiin laitetaan. Kokosimme tähän ideoita, joilla joululahjat syntyvät luovasti ja hauskasti.

Seuraavissa kahdessa sytykkeiden valmistusohjeissa on käytetty metsästä kerättyjä materiaaleja. Huomaa, että tiettyjen materiaalien keräämiseen tarvitaan maanomistajan lupa. Ilman maanomistajan lupaa saa kerätä vain maahan pudonneita käpyjä ja oksia. Jäkälää tai sammalta ei saa kerätä ilman maanomistajan lupaa.

Steariinia sulattaessa on oltava varovainen ja käytettävä mieluummin vain tähän tarkoitukseen varattua astiaa ja muita välineitä. Työskentelytasot on syytä suojata hyvin. Kahdessa ensimmäisessä ohjeessa sytykkeet tehdään paperisiin muffinssivuokiin, joten jos käytössä on metallinen tai silikonista valmistettu muffinssivuoka, johon paperiset vuoat voi asettaa, se helpottaa tekemistä. Työtasot on syytä suojata aina hyvin, jotta kynttilämassan väri ei värjää työtasoja.

Paperisiin muffinssivuokiin tehdyt sytykkeet ovat kuin pieniä leivoksia ja niistä voi tehdä kauniita värjäämällä vuokiin kaadettavan steariinin ja käyttämällä haluamiaan koristeita, jotka ovat jotain palavaa luonnonmateriaalia. Tarkoituksena on tehdä kauniita sytykkeitä, joita voi pitää esillä takanvierustalla. Koristeita asetetaan vuokiin omien mieltymysten mukaan joko vähemmän tai enemmän.

3. Steariinisytykkeet metsän inspiroimana

(Lähde: Merikaisla tuulessa -blogi, 25.4.2022 Liisa Marjomäki)

Käytän steariinin sulattamiseen vanhaa metallista kurkkupurkkia. Sulatus hoituu kätevästi vesihauteessa kattilassa sulattaen. Vanhojen kynttilänpalasten käyttö on myös ekologinen tapa hyödyntää muuten mahdollisesti roskakoriin meneviä kynttilänpalasia. Oma inspiraationi syntyi vanhan ja loppuun palaneen vihreän kynttilän siivittämänä. Lisäksi askartelukaapista löytyi aimo kasa vanhoja kruunukynttilän pätkiä. Näin syntyivät nämä metsäiset sytykkeet. 

Materiaalit

  • Paperisia muffinssivuokia
  • Kynttilänpalasia tai steariinia
  • Kynttilän sydänlankaa tai paksuhkoa narua (esim. juuttinaru)
  • Luonnon antimia, eli havupuun oksia, pieniä käpyjä, jäkälää (mitä ikinä luonnosta löydätkään kyseisenä vuodenaikana)

Itse käytin sytykkeissä pieniä katajan- ja kuusenoksia, pikkukäpyjä, harmaajäkälää, pieniä jäkälän valtaamia oksia sekä väripiristykseksi rosépippurina (käyttöpäivä mennyt umpeen) ja katajanmarjoja. Koristeiden ei tarvitse tekohetkellä olla kuivia, havut jopa pysyvät kauniimpina, eivätkä ne saman tien karise, jos ne ovat tuoreita. Ei kestä montaa päivää, kun ne kuivuvat niin, että ne toimivat hyvin sytykkeenä.

Näillä ohjeilla onnistut

  • Kaada sulatettua steariinia ensin vain vähän paperisen muffinssivuoan pohjalle ja anna jäähtyä. Tämä auttaa siihen, että vuoka ei leviä latteaksi.
  • Kaada uudelleen sulaa steariinia vuokaan, ja ennen kuin steariini kovettuu, asettele erilaisia luonnonmateriaaleja pystyyn vielä pehmeään steariiniin.
  • Kun steariinin pinta alkaa jähmettyä, upota siihen "sytytyslanka", eli palanen kynttilän sydänlankaa tai narua. Lanka pysyy paremmin pystyssä, kun steariini on jähmettymässä.
  • Jos haluat sytykkeen pinnalle koristeita, laita ne silloin, kun pinta on juuri ja juuri jähmettymässä. Muuten koristeet uppoavat kuumaan steariiniin.
  • Anna jäähtyä hitaasti, ettei muffinssivuoka irtoa.
  • Käsittele sytykkeitä hellästi, sillä vuoka irtoaa helposti steariinin kuivuttua. 

Pakkaa sytykkeet nättiin pakettiin. Toisaalta ei haittaa, jos paperivuoka irtoaa. Sytyke toimii ilman sitäkin! 

Alkuperäinen steariinisytykkeiden ohje kuvineen Merikaisla tuulessa -blogin sivulla

4. Tuoksuvat sytytyspalat

(Lähde: Pastaakos tässä -blogi, 21.11.2022)

Tarvikkeet

  • Paperisia muffinssivuokia
  • Kynttilänpalasia tai steariinia
  • Kynttilän sydänlankaa tai paksuhkoa narua
  • Kuivattuja appelsiiniviipaleita, kanelitankoja, lehtikuusen käpyjä, kokonaisia neilikoita, tähtianiksia sekä kardemummaa, tai muita tuoksuvia raaka-aineita.

Asettelin vuoat muffinssipelille, vaikka ihan tavispeltikin olisi tässä tapauksessa ollut toimiva. Halusin kuitenkin, että jokainen pala on työstettävissä erikseen, eivätkä ne vahingossakaan heilu tai pääse leviämään hallitsemattomasti. Jokin alusta on joka tapauksessa näille tekovaiheessa oltava, koska sula kynttilävaha työntyy jonkin verran paperisten vuokien läpi.

Sulatin kynttilänpätkät vesihauteessa ja mukana oli myös pieni jämä vaniljantuoksuista kynttilää. Ajattelin senkin sopivan joulun tuoksujen sekaan.

Kynttilän sydänlankaa en löytänyt mistään, joten tein ne itse. Kastoin puuvillalangan pätkiä 3 - 4 kertaa (aina välissä jäähdyttäen) sulaan kynttilävahaan ja annoin langan kovettua leivinpaperin päällä.

Laitoin kynttilävahaa muffinssivuokiin kauhalla niin, että vuoat täyttyivät n. 1/3 tai puolet vuoan syvyydestä. Jos käyttää laakeampia muffinssivuokia, varmasti vähemmän on parempi. Eli vahan määrää pitää hieman suhteuttaa vuoan kokoon ja muotoon. Täytin kerralla korkeintaan 6 vuokaa, että ehdin painella haluamani ainekset mukaan vahan ollessa vielä sulaa.

Appelsiinirenkaat olivat liian suuria vuokiin, joten puolitin ne. Renkaanpuoliskon kylkeen laitoin kanelitangon/tangot sekä lehtikuusen kävyn. Lisäksi ripottelin mukaan kardemummaa ja vaihtoehtoisesti ripottelin vahan pintaan neilikoita tai painoin siihen tähtianiksia. Lopuksi vahan jo hieman jässähdettyä tökkäsin sydänlangan ainesten keskelle niin, että se jäi riittävän pitkäksi (että sytyttäminen onnistuu). 

Tuoksuvien sytytyspalojen ohje kuvineen on Pastaakos tässä -blogin sivulla

5. Sytykesipsit

(Lähde: MTV Uutiset -verkkosivu, 23.11.2021)

Sytykesipsien valmistamiseen tarvitset: leivinpaperia, vanulappuja, halutessasi vanulapun kokoisiksi leikattuja servietinpalasia, kattilan, kynttilänjämiä tai steariinia, sekä pihdit. Jos haluat sytykesipseistä koristeelliset, valitse servietti, jossa on mieleisesi kuvio ja leikkaa servietistä vanulapun kokoinen pala. Irrota servietistä varovasti se kerros, jossa kuviointi on. Kun tällainen sytykesipsi on valmis, näkyy sen toisella puolella servietissä ollut kuvio. Jos haluat sytykesipseistä värikkäitä, sulata niiden raaka-aineeksi värillisiä kynttilänpätkiä tai värjää sulatettu steariini jollain muulla tavoin.

Sytykesipsien valmistus

  • Levitä leivinpaperi pöydälle ja asettele vanulaput sen päälle. Aseta sitten servietinpalaset vanulappujen päälle (Jos käytät niitä.).
  • Sulata kynttilänjämät tai steariinit miedolla lämmöllä kattilassa.
  • Siirrä kattila pois lämmöltä.
  • Nappaa pihtien kanssa kiinni vanulapusta ja servietinpalasesta ja dippaa sulaan steariiniin. Nosta leivinpaperin päälle jäähtymään.

Anna sytykesipsien jäähtyä ja jähmettyä kunnolla leivinpaperin päällä ja siirrä sitten esimerkiksi lasipurkkiin, tai kuviollisella paperilla päällystettyyn Pringles-purkkiin.

6. Kuivatut appelsiinit

(Lähde 100 % outdoor -blogi, 12.11.2022, teksti Kati Jukarainen)

Kuivatut appelsiinit ovat jouluklassikko jo vuosien takaa. Superhelppoon jouluaskarteluun tarvitsee vain appelsiineja ja tomusokeria sekä uunin ja terävät veitsen. Kuivattuihin appelsiineihin uppoavat myös ne hieman nahistuneet appelsiinit, jotka ovat unohtuneet syödä. Lopputuloksessa nahkeus ei näy. 

Aloita leikkaamalla appelsiinista siivuja. Tee tasaista jälkeä niin, että siivut ovat mahdollisimmat tasapaksuja ja ympärillä on aina saman verran kuorta. Mitä ohuempia siivuja leikkaat, sitä nopeammin ne kuivuvat. 

Lado appelsiinisiivut talouspaperille ja painele toisella paperilla siivuista kosteutta pois. Tämä nopeuttaa uunikuivatusta huomattavasti. Ripottele sen jälkeen tomusokeria siivujen päälle. Tomusokeri antaa kuivatuille appelsiinin siivuille kauniin kiillon. Siirrä siivut uuninpellille, jonka päällä on leivinpaperi. Kuivata appelsiinit 75 asteessa uunin keskitasolla. Varaudu siihen, että kuivatus voi viedä useita tunteja. Siivut ovat valmiita, kun ne ovat täysin kuivia. Saat kosteuden haihtumaan uunista helpommin, kun lisäät puisen lastan uuninluukun väliin.

Kuivatut appelsiinit ovat monipuolisia koristeita. Kokeile niitä esimerkiksi havujen ja kynttilöiden kanssa tai kransseissa ja paketin koristeina.

Kuivattujen appelsiinien teko-ohjeet kuvineen 100 % outdoor -blogin sivulla

7. Vahattu hyasintti

(Lähde: Kotilieden verkkosivut, 26.11.2020, teksti Johanna Vireaho)

Vahattu hyasintti on suloinen joulukukka, joita on myynnissä kukkakaupoissa myös valmiina. Niiden tekeminen itse on nopeaa ja helppoa. Tarkkana pitää olla vain kynttilävahan lämpötilan kanssa.

Viime vuosina joulun alla on tullut myyntiin hyasintteja, joissa sipuli on vahattu. Tällainen vahattu hyasintti sopii pöydälle tai tarjottimelle sellaisenaan. Se on minimalistinen joulukoriste, joka ei vie paljon tilaa.

Hyasintin sipuli pitää sisällään kaiken kukintaa varten, joten se ei multaa kaipaa. Se onkin erinomainen joulukukka erilaisiin asetelmiin. Kaunis sipuli saa näkyä, eikä hyasintti aina kaipaa ruukkuakaan.

Vahatun hyasintin tekeminen on helppoa. Aloita poistamalla hyasintti taimiruukusta, puhdista juuret mullasta, pese ja anna kuivahtaa. Sulata kattilassa kynttilävahaa. Voit käyttää kotoa löytyviä kynttilän loppuja tai hankkia kynttilöiden valamiseen tarkoitettuja rakeita.

Kun vaha on sulanut, anna sen kevyesti viilentyä, jotta et vahingoita kuumalla vahalla sipulia. Kasta sipuli vahaan ja nosta kuivumaan leivinpaperin päälle pystyyn, jotta vaha jäähtyy siten, että sipuli pysyy pystyssä.

Nuppuinen vahattu hyasintti avautuu kukkimaan yleensä noin viikon kuluessa.

Alkuperäinen artikkeli vahatun hyasintin valmistuksesta Kotilieden sivuilla.

8. Karkkikuusi

(Lähde: Annan aarteet -blogi, 2.12.2015)

Karkkikuusi on näyttävä joulunajan koriste. Sen runkona käytetään kuusen muotoista (eli alhaalta pyöreää ja ylöspäin kärjeksi kapenevaa) styroks-kartiota, jonka voi hankkia askarteluliikkeestä. Karkkeja liimataan kartion eli "kuusen" pintaan niin paljon, kuin siihen mahtuu. Karkkikuusen voi tehdä vaikkapa lahjaksi ja valita siihen lahjan saajan lempikarkkeja. Karkkien on kuitenkin oltava yksittäisiin kääreisiin pakattuja, jotta ne voi kiinnittää kuuseen. Karkkikuusen voi tehdä niin, että kuusen "jalaksi" liimataan pieni ruukku, kuten seuraavassa ohjeessa, tai tehdä kuusen ilman jalkaa.

Kuusen valmistamiseen tarvitset 

  • Styroksi-kartion (Ohjeessa käytetty 21 cm korkeaa kartiota.)
  • Pienen saviruukun
  • Mahdollisen latvakoristeen kuusen päälle (esim. pienen tähden)
  • Maalia ja siveltimen kartion, ruukun ja tarvittaessa latvakoristeen maalaamiseen
  • Kuumaliimaa ja kuumaliimapistoolin
  • Tarvittavan määrän yksittäisiin kääreisiin pakattua karkkia (Ohjeen kuuseen meni 2,5 250 gramman pussia.)

Aluksi aloitetaan maalaamalla kaikki osat karkkeihin sopivalla värillä. Tämä vaihe ei ole pakollinen, mutta se kannattaa, jos haluaa sävyttää osat karkkikääreiden väreihin. Kartion voi vaihtoehtoisesti päällystää kankaalla.

Kun maali on kuivunut, liimataan saviruukku kuumaliimalla kiinni kartion pohjaan (ruukun yläreuna ja kartion pohja vastakkain). Saviruukun on hyvä olla halkaisijaltaan vain hieman pienempi, kuin kartion alareuna. Jos ruukku on liian pieni, kuusesta tulee kiikkerä eikä se pysy kunnolla pystyssä.

Karkit liimataan kartion pintaan aivan vieri viereen. Ensimmäinen kerros karkkeja liimataan alareunaan siten, että karkin toinen pää ylettää hieman kartion alareunan alapuolelle. Jos teet kuusen ilman jalkana toimivaa ruukkua, liimaa alin karkkikerros siten, että kartio seisoo hyvin alustallaan, mutta mielellään niin, että karkit peittävät sitä mahdollisimman hyvin. Seuraava kerros kiinnitetään alimmaisen päälle siten, että osa alimman kerroksen karkista jää näkyviin toiseksi alimmaisen kerroksen karkin alta. Näin kuusesta tulee tuuheampi. Karkkeja kannattaa laittaa mieluummin reilusti, kuin liian vähän. Tarkoitus on, että styroksikartio ei näy karkkien alta.

Kuumaliimaa laitetaan käärepaperin toiseen päähän ja tämä pää liimataan kartioon. Näin liima ei sulata mahdollista suklaata ja karkin voi syödä siististi repimättä paperia kokonaan kuusesta irti. Tällöin myös puoliksi syöty kuusi pysyy vielä siistinä koristeena. Monet käyttävät karkkien kiinnitykseen myös pieniä nuppineuloja, mutta näin kiinnitetyt karkit voivat irrota helposti esimerkiksi kuljetettaessa.

Lopuksi kuusi koristellaan vielä latvatähdellä. Senkin saa kätevästi kuumaliimalla paikoilleen.

Karkkikuusen kuvalliset teko-ohjeet ovat Annan aarteet -blogin sivulla.

9. Lautasliinarenkaat taikataikinasta

(Alkuperäisestä ohjeesta Ketjusilmukka kiristyy -blogi, 19.1.2023, Mari Simola muokannut Kaisu Miettinen)

Innostuin joulun alla askartelemaan lautasliinarenkaita joulupöytään. Ajatus tähän lähti, kun piipahdin tyttären kanssa joulukuussa Pentikin myymälässä ja heillä oli siellä myynnissä kivannäköisiä lautasliinarenkaita. Oli puuhelmiä ja puusydämiä. Ja sitten siihen tyttären kanssa tuumailua, että kyllähän tuommoiset voisi itsekin tehdä.

Tarvikkeet

  • Taikataikinaa
  • Muotteja
  • Välineen, jolla teet reiän muotilla otettuun malliin (esim. sukkapuikko)
  • Kaulin ja leivin alusta
  • Uunipelti ja leivinpaperia
  • Narua ja puuhelmiä

Taikataikinan ohje

  • 3 dl jauhoja
  • 1,5 dl suolaa
  • 1,5 dl vettä
  • 1 rkl ruokaöljyä

Sekoita kulhossa suola jauhoihin. Lisää kylmä vesi pienissä erissä joukkoon. Lisää viimeiseksi öljy. Vaivaa taikinaa noin 5 minuuttia, kunnes se on kiinteä massa. Anna seistä noin 30 minuuttia ennen leipomista.

Kauli taikina ohueksi levyksi ja ota siitä muotilla haluamiasi paloja, esimerkiksi sydämiä. Huomaa, että lautasliinarenkaissa muotti ei voi olla kovin suuri. Ohjeen muottien halkaisija on noin 5–6 cm. Paina muotilla ottamaasi palaan reikä, jotta siihen voi myöhemmin pujottaa narun. Tarkista reiän paikka. Esimerkiksi sydämessä reikä tulee sydämen yläkaarien välissä olevaan matalaan kohtaan, muutama millimetri palasen reunasta sisäänpäin.

"Leipomukset" kuivataan uunissa 125 asteessa noin tunnin verran. Isot työt vievät vähän kauemmin. Uunista tulleet työt saavat jäähtyä pellillä kaikessa rauhassa, minkä jälkeen ne voi halutessaan koristella.

Pujota narun toinen pää taikataikinapalan reiän läpi ensin kerran ja sitten toisen kerran. Kiristä syntynyt lenkki ja tasaa narun päät samanmittaisiksi. Pujota naruihin puuhelmiä ja muodosta näin pieni rengas. Tee solmu ja katkaise narun päät. Tähän helmistä tehtyyn renkaaseen pujotetaan lautasliina ja taikataikinasta tehty koriste roikkuu puuhelmirenkaasta.

Alkuperäinen lautasliinarenkaiden teko-ohje kuvineen on Ketjusilmukka kiristyy -blogin sivulla.

10. Syksy ja joulu ovat kynttilöiden aikaa

Itse tehtyjä kynttilöitä on mukava polttaa iltahämärissä. Niitä on myös hauska valmistaa ja antaa lahjaksi tai viedä kylään tuliaisina. Askarteluliikkeistä saa nykyään paljon kynttilöiden valmistukseen tarvittavia materiaaleja. Valikoimissa on tarjolla yhä enemmän myös silikonista valmistettuja kynttilämuotteja. Muoteilla saa tehtyä mitä erilaisimman muotoisia kynttilöitä, kuten ruusun, kuusen tai kaktuksen muotoisia sekä niin kutsuttuja "kuplakynttilöitä", joissa kynttilän ulkopinta muodostuu tasakokoisista "pallukoista". Silikonimuottiin valetun kynttilän ulkopinta on siis kohokuviollinen. Kun valmistat kynttilöitä, muista suojata työtasot esimerkiksi muovilla tai leivinpaperilla, jotta kynttilämassa ei värjää pöydän pintaa.

Kokosimme tähän tietopaketin kynttilöiden valmistuksesta sekä pari ohjetta niiden tekemiseen.

11. Kynttilänteko-ohje

(Lähde: Paperipilvi Oy:n verkkosivu)

Kynttilämassan valinta

Valitse kynttilämassa sen ominaisuuden perusteella. Eri massoilla on eri sulamispisteet ja ne vaativat eri sydänlangat. Jos olet tekemässä itsenäisesti alustalla seisovia kynttilöitä, eli pöytäkynttilöitä, tulee sinun valita massa, jolla on korkea sulamispiste, jotta kynttilä ei valuisi pitkin pöytiä. Astiavaluksi soveltuu monikin massa. Suosittelemme kuitenkin käyttämään näihin astiavalusoijavahaa sen matalan sulamispisteen takia. Riippumatta siitä, minkä massan valitset, muistathan sulattaa massan aina vesihauteessa, jotta massa ei kuumene liikaa.

Erilaisia kynttilämassoja

Perinteinen kynttilämassa

Eri valmistajilla ja myyjillä kynttilämassan koostumus voi vaihdella, mutta sen saa selville joko tuotetiedoista, tai kysymällä myyjältä. Kannattaa myös kysyä, miten paljon kiinteän kynttilämassan tilavuus pienenee, kun massa sulatetaan. Suhde voi olla esimerkiksi 1/3, jolloin 3 desilitraa kuivaa massaa on sulatettuna 2 desilitraa. 

Soijavaha

Soijavaha on 100 % kasvipohjainen, biohajoava luonnontuote eli ympäristöystävällinen valinta. Vaha on valmistettu 100 % soijapavuista ja kasviöljyistä. Soijavahakynttilään tulee kaunis voikreemin väri ja pehmoisen näköinen himmeä mattapinta. 

Massojen sulattaminen

Kynttilämassa sulatetaan vesihauteessa. Voit käyttää esimerkiksi vanhaa Tupperware-kippoa tai muuta syvää metalliastiaa. Huomioi kuitenkin, että käyttämäsi astia ei tämän jälkeen enää sovellu käytettäväksi muuhun tarkoitukseen kuin kynttilämassojen sulattamiseen. Sulanut massa kaadetaan astiaan tai muottiin ja annetaan jähmettyä tarpeeksi kauan. Jähmettymisaika riippuu kynttilän koosta ja muodosta. Tämän jälkeen pöytäkynttilän voi poistaa muotistaan. Valmiin kynttilän annetaan vetäytyä 24–48 tuntia ennen testipolttoa, jotta kynttilä ei valuta niin paljoa.

Sydänlanka

Sydänlangan valinta on varmasti yksi tärkeimmistä asioista kynttilänteossa. Sydänlangan tulisi olla oikean paksuinen lopullisen kynttilän halkaisijaan nähden. Liian paksu lanka valuttaa ja savuttaa. Liian ohut ei pala reunoihin asti tai ei pala ollenkaan. Sydänlanka syttyy herkemmin palamaan, jos sydänlangan vahaa ennen kynttilän valamista. Tämä onnistuu helposti kastamalla sydänlanka etukäteen sulaan kynttilämassaan. Voit kiinnittää sydänlangan esimerkiksi tukitikkujen avulla, jotta se pysyy paikallaan kynttilän jähmettyessä. 

Sydänlangan valinta perustuu pitkälti kynttilän halkaisijaan, mutta siihen vaikuttaa myös valittu massa, muotin tai astian muoto sekä käytetyt värit ja tuoksut. Jos käytät esimerkiksi pöytäkynttilöihin tarkoitettua soijavahaa, täytyy tämä huomioida sydänlangan valinnassa, ja monesti tämä massa vaatii paksumman sydänlangan. Suosituksia kannattaa kysyä tuotteen myyjältä. Silti vain kokeilemalla saat selville juuri sinun kynttilällesi sopivan sydänlangan.

Kynttiläväri

Lisää sulaneeseen massaan halutessasi kynttiläväriä tai tuoksua. Kynttiläväriä myydään rakeina ja sitä lisätään hyvin pieni määrä. Yksi pieni rae per 1desilitra kynttilämassaa riittää saavuttamaan täyden värin. Kaikki kynttilöihin lisätyt värit, tuoksut, ynnä muut vaikuttavat kynttilän palamiseen. Jos lisäät runsaasti väriä, joudut todennäköisesti vaihtamaan paksumpaan sydänlankaan. Varo kuitenkin lisäämästä liikaa väriä, sillä saatat samalla värjätä muottisi.

Kynttiläväreistä löytyy kivoja sävyvalikoimia, mutta kannattaa myös sekoittaa valmiista sävyistä omia sävyjä! Näin saat tehtyä juuri itsesi näköisiä ja omaan sisustukseen sopivia kynttilöitä.

Vinkki

Jos sulatettua massaa jää yli, kaada se Minigrip-pussiin ja säästä myöhempää käyttöä varten. Näistä voit helposti napata pieniä paloja irti ja saat kauniita haaleita sävyjä seuraaviin kynttilöihin. Jos sekoitat omia sävyjä, muista kirjata ylös pussin kylkeen mitä väriä olet käyttänyt, niin saat helpommin tehtyä samaa sävyä uudestaan.

Tuoksut

Eteerisiä öljyjä on turvallista käyttää kynttilänteossa. Miten paljon tuoksua tulisi lisätä? Se riippuu halutusta voimakkuudesta. Eri ihmiset myös kokevat tuoksut eri tavalla, toiset ovat herkempiä kuin toiset. Lisäksi jotkut eteeriset öljyt ovat voimakkaampia tuoksultaan kuin toiset. Monesti on hyvä lisätä tuoksua sulaan kynttilämassaan vasta kun massa on kaadettu muottiin tai astiaan. Jos kynttilämassa on hyvin kuumaa, kun tuoksua lisätään, voi osa tuoksusta haihtua pois.

Muut koristelut

Kynttilöitä on kiva välillä koristella, vaikka kuivatuilla kukilla. Jos haluat esimerkiksi astiakynttiläsi pintaan koristeita, voit hyvin antaa kynttiläsi ensin jähmettyä kokonaan. Tämän jälkeen sulata pintaa hieman hiustenkuivaimella tai lämpöilmapuhaltimella, jotta saat sopivan kerroksen (n. 3–5 mm) sulaa massaa pinnalle, johon koristeet saa kiinnittymään. Olethan tarkka, kun koristelet kynttiläsi, ja muista aina paloturvallisuus!

Ongelmatilanteet

Vaikka kynttilänteko onkin helppo ja hauska tekniikka, saatat kuitenkin törmätä joihinkin ongelmiin kynttilävalun aikana. Varsinkin ulkonäköön liittyvät haasteet ovat tavallisia. Monesti silloin kyseessä on lämpötilaongelma, ja lämpötilaa säätämällä saat nämä yleensä korjattua. Kynttilöiden jähmettyminen tulisi tapahtua hitaasti ja rauhallisesti. Jos kynttilä jähmettyy liian nopeasti, johtaa se melkein poikkeuksetta epäonnistuneisiin kynttilöihin. Tasainen lämpötila on kynttilänteossa hyvin tärkeä seikka. Keittiön kivitaso ei ole paras sijainti kynttilöiden jähmettymiselle, sillä pinta on yleensä viileä tai jopa kylmä. 

Sydänlanka ei pala kunnolla

On hyvä muistaa, että sydänlanka ei itsessään pala. Sydänlanka palaa vasta, kun se yhdistetään kynttilämassaan ja massasta tuleviin höyryihin. Tästä syystä monet vahaavat sydänlangan etukäteen, ennen kun se asetetaan muottiin tai astiaan. Tämä käy helposti kastamalla sydänlanka sulaan kynttilämassaan. Sen jälkeen sydänlanka siirretään suorana pätkänä roikkumaan tai laitetaan leivinpaperin päälle lepäämään, kunnes sydänlanka on jähmettynyt. Jähmettymisessä menee vain muutama minuutti. Sydänlangan vahaaminen ei kuitenkaan ole välttämätöntä, ja suurin osa kynttilöistä syttyy hyvin palamaan myös ilman tätä käsittelyä. Jos sydänlankasi ei pala kunnolla, voi syynä myös olla liian ohut sydänlanka.

Kynttilä ei pala reunoihin asti

Syynä on vääränkokoinen sydänlanka tai se on leikattu liian lyhyeksi. Tarkista aina huolellisesti minkä kokoiseen kynttilään sydänlanka on tarkoitettu. Muistathan kuitenkin, että valittu massa vaikuttaa sydänlangan kokoon. Myös kaikki kynttilöihin lisätyt värit, tuoksut, ynnä muut vaikuttavat kynttilän palamiseen.

Kuplia tai viivoja kynttilän pinnassa

Kynttilän pinnan kiiltoon vaikuttaa mm. kynttilämassan kaatolämpötila. Korkeampi kaatolämpötila johtaa tasaisempaan, kiiltävään pintaan ja väri tulee kauniisti esille. Miten korkea lämpötila? Se taas riippuu massasta. Testierät kannattaa aina tehdä! Joskus kynttilän pintaan saattaa tulla pienen pieniä kuplia tai hyppyviivoja, joka on usein merkki siitä, että massa on kaadettu liian viileänä tai sitä on sekoitettu liian voimakkaasti. Myös kylmään muottiin kaadettu massa voi johtaa pienien pintakuplien muodostumiseen. Muotteja voi helposti lämmittää juuri ennen valamista, vaikka hiustenkuivaimella.

Kynttilä halkeilee muotissa

Tähän ongelmaan saatat törmätä etenkin, jos käytät massana pöytäkynttilöihin tarkoitettua soijavahaa, sen korkean sulamispisteen takia. Jos kynttilääsi tulee halkeamia, on se merkki siitä, että jähmettymisprosessi on ollut liian nopea. Massan kaatolämpötila on siis liian korkea huonelämpötilaan verrattuna. Kynttilän tulisi saada jähmettyä aina huonelämmössä, mieluiten mahdollisimman tasaisessa lämpötilassa. 

Uppokuopat

Jos olet tehnyt paljon kynttilöitä, olet melko varmasti törmännyt uppokuoppiin jossain vaiheessa. Kynttilääsi on jähmettymisvaiheessa saattanut muodostua syvä kuoppa aivan sydänlangan viereen. Tämä on yksi yleisimmistä ongelmista kynttilänteossa ja johtuu massan kutistumisesta. Kynttilämassa kutistuu aina jähmettyessä. Tämä on hyvä asia, sillä näin kynttilä on helppo poistaa muotista. Mitä kuumempi massa, sitä enemmän se kutistuu. Koska massa jähmettyy ensimmäisenä muotin tai astian reunoilta, lähtee se kutistumaan ja vetäytymään reunoja päin. Näin kynttilään saattaa syntyä kuoppa tai tyhjiö, joskus aika isokin, keskelle kynttilää aivan sydänlangan viereen. Joskus uppokuopat/tyhjiöt eivät ole näkyvissä, sillä massa on voinut jähmettyä myös pinnalta, mutta uppokuoppa saattaa silti olla tyhjiönä piilossa pinnan alla. Jos uppokuoppia pääsee syntymään, voivat ne vuorostaan aiheuttaa muita epämuodostumia kynttilään, kuten esimerkiksi syvennyksiä kynttilän pintaan tai reunoihin, tai korkeat reunat voivat muottikynttilässä jäädä notkolle. Uppokuopat voivat myös vaikuttaa kynttilän palamiseen.

Uppokuopista voi välttyä parilla menetelmällä.

Anna massan jäähtyä hieman ennen kun kaadat sen muottiin. Näin massa ei pääse jähmettymään liian nopeasti, eikä siis myöskään kutistu yhtä paljon. Huono puoli tässä on se, että kynttilä saattaa olla hankalampi poistaa muotista tai kynttilän pinnasta tulee hieman mattaisempi ja siihen voi muodostua pieniä kuplia tai hyppyviivoja. Toinen tapa on tehdä kynttilään helpotusreikiä jähmettymisprosessin aikana. Kynttilän pintaan, sydänlangan viereen tehdään muutama syvä reikä, kun massa on alkanut jähmettymään, eli noin 30–90 minuutin päästä valamisesta. Nämä reiät antavat massalle tilaa kutistua ilman, että kynttilän pinta tai sivut vetäytyvät sisäänpäin. Kun kynttilä on jähmettynyt kokonaan, täytetään helpotusreiät kaatamalla niihin sulaa massaa kynttilän ollessa vielä muotissaan. Viimeistelyyn voit tarvittaessa käyttää myös hiustenkuivainta tai lämpöilmapuhallinta ja sulattaa vielä muotissa olevan kynttilän pintaa, jotta saat pinnasta kauniin tasaisen. Helpotusreikien tekeminen on aivan tavanomaista kynttilänteossa ja kuuluu usein kynttiläntekoprosessiin. Tällä menetelmällä varmistat, että kynttiläsi onnistuvat ja myös palavat tasaisesti ja niin kuin pitää.

Epätasainen kynttilä

Joidenkin muottien, etenkin pitkien ja/tai suorareunaisten silikonimuottien, kohdalla saatat törmätä ongelmatilanteeseen, jossa lopullisen kynttilän sivut eivät ole suoria ja ovat vetäytyneet lommolle. Myös tämä on suora seuraus massan kutistumisesta. Kynttilä tarvitsee siis jähmettymisvaiheessa yllä mainittuja helpotusreikiä. Helpotusreiät antavat massalle tilaa kutistua vetäytymättä kynttilän keskustaa päin.

Kynttilänteko-ohjeen alkuperäinen teksti kuvineen Paperipilvi Oy:n verkkosivulla

12. Rypsivahakynttilät hillopurkeissa 

(Lähde: Sinellin verkkosivut)

Tee omia kynttilöitä rypsivahasta pieniin hillopurkkeihin ja koristele purkit kuivatuilla appelsiiniviipaleilla, kanelitangoilla ja luonnonhamppunarulla. Tässä ohjeessa on käytetty 10 cm pituista valmiiksi vahattua sydänlankaa, jota voi ostaa askarteluliikkeistä ja 11 cm syvyisiä lasipurkkeja. Voit halutessasi käyttää haluamaasi sydänlankaa ja vaikka kaapin perältä löytyviä vanhoja hillopurkkeja, kunhan olet poistanut niistä etiketit.

Laita kiinteä rypsivaha kulhoon ja pilko se pienempiin paloihin. Tarvitset kaksinkertaisen määrän vahaa suhteessa haluamaasi hillopurkkiin.

Laita rypsivaha esimerkiksi lasiseen mittakannuun ja sulata vaha vesihauteessa miedolla lämmöllä. Rypsivahan sulamislämpö on 54 – 57°C.

Kasta vahattu kynttiläsydän sulatettuun vahaan. Jos et käytä valmiiksi vahattua sydänlankaa, kasta sopivan pituinen sydänlanka rypsivahassa (Tarvittaessa useamman kerran.) ja anna sen jäähtyä. Nipistä sydänlanka pyykkipojan leukojen väliin ja aseta pyykkipoika purkin suuaukon päälle siten, että sydänlanka roikkuu pyykkipojasta keskellä purkkia ja yltää purkin pohjalle. Pyykkipoika kannattelee sydänlankaa. Voit halutessasi käyttää jotain muuta tapaa sydänlangan pitämiseksi paikoillaan oikeassa kohdassa.

Kaada sulatettu vaha hillopurkkiin. Vaha kovettuu n. 1,5–2 tunnissa riippuen huoneenlämmöstä ja purkin koosta.

Koristele purkki kuivatulla appelsiiniviipaleella ja kanelitangolla. Sido koristeet yhteen luonnonhamppunarulla. Jätä narua riittävästi yli, jotta saat sen sidottua purkin kaulan ympäri. Näin koristeet tulevat kauniisti purkin reunojen ulkopuolelle.

Rypsivahakynttilöiden kuvalliset valmistusohjeet Sinellin verkkosivuilla.

13. Kuplakynttilät silikonimuotissa

(Lähde: Kotilieden verkkosivut, 18.11.2021, teksti Alina Koskela)

Tarvikkeet

  • Silikonista valmistettu kuplakynttilämuotti, joita myydään askarteluliikkeissä
  • Kynttilämassaa
  • Sydänlankaa valettavan kynttilän sydäntä varten
  • Neulan, tikut (esimerkiksi grillitikut) ja kuminauhalenkin

Aloita sulattamalla valitsemasi kynttilämassa kattilassa vesihauteessa. 

Kun massa on sulaa, lisää haluamasi väri. Värin voi luoda esimerkiksi vanhan vahaliidun avulla. Pastellisävyiseen kynttilään riittää vain hiutale väriainetta.

Kuplakynttilän muotti on neliön muotoinen silikonimuotti, jossa on yhdellä sivulla täyttöaukko. Tee kuplamuotin pohjaan, täyttöaukkoa vastapäätä olevalle sivulle, pieni reikä neulalla. Pujota sydänlanka reiän läpi neulan avulla. Yritä käyttää mahdollisimman pientä neulaa, jotta reiästä ei tule niin suurta, että sulatettu kynttilämassa valuu siitä läpi. Aseta muotti alustalle siten, että se sivu, jossa reikä ja siihen pujotettu sydänlanka on, ovat alustaa vasten ja täyttöaukko on ylöspäin.

Aseta sydänlanka muotin keskelle ja niin, että se ylettää muotin yläosasta muotin pohjalle. Tässä voi käyttää apuna tikkuja tai pyykkipoikaa, joiden väliin lanka pingotetaan ja jotka lepäävät muotin yläosan ja täyttöaukon päällä. Varmista, että sydänlanka on suorassa ja tiukalla.

Kaada massa muottiin. Kynttilöiden annetaan jähmettyä rauhassa 2–6 tuntia, koosta riippuen.

Kynttilämassaksi sopii myös soijavaha. Soijavahasta valmistetut kynttilät ovat miellyttäviä käytössä, sillä ne eivät nokea eivätkä päästä huoneilmaan myrkkyjä.

Kynttilöihin voi tehdä myös erivärisiä kerroksia, mutta silloin muotin pohjimmaisena olevan massan pitää kovettua ennen uuden värikerroksen kaatamista.

Vastaavalla tavalla voi valaa kynttilöitä erimuotoisiin silikonimuotteihin.

Kuplakynttilöiden teko-ohje kuvineen Kotilieden sivuilla.

14. Jäävuorikynttilät soijavahasta

(Lähde: Kotilieden verkkosivut, 27.12.2019, teksti Anni Ignatius)

Paistopussin avulla soijavahasta valmistuu pinnaltaan jäätikköä muistuttava soijavahakynttilä. Soijavaha on täysin biohajoava, joten kynttilän jäännökset voi kierrättää biojätteisiin. Soijavahakynttilöiden valmistuksessa voi käyttää ruoanlaitossa käytettäviä astioita, sillä soijavahan jäänteet voi pestä pois lämpimällä vedellä ja saippualla. Soijavaha on myös vegaanien tuote.

Tarvikkeet

  • Soijavahaa
  • Erikokoisia laseja tai kuppeja
  • Paistopussi
  • Kuminauhalenkki
  • Kynttilänsydänlankoja metallialustalla (Saa askarteluliikkeistä.)
  • Grillitikkuja
  • Kattila ja astia vahan sulattamista varten

Asettele paistopussi kuppiin tai lasiin. Jotta paistopussi pysyy tukevasti lasissa, voit kietaista kuminauhan paistopussin reunojen päälle lasin ympärille. Varmista, että paistopussi on mahdollisimman tasaisesti lasin pohjaa vasten. Asettele paistopussin rypyt tasaisesti.

Sulata soijavahaa vesihauteessa. Soijavaha sulaa noin 50 asteessa, joten sulaminen tapahtuu nopeasti.

Kun soijavaha on sulanut, kaada se varovasti paistopussilla vuorattuun lasiin. Laita vahan keskelle kynttilänsydän, niin että metallialusta osuu pohjaan tukevasti. Voit tukea sydänlankaa esimerkiksi parilla grillitikulla, jotta sydänlanka ei kaadu. Voit myös käyttää ilman metallialustaa olevaa sydänlankaa, mutta tällöin sydänlanka tulee kiinnittää pohjaan ennen vahan laittamista esimerkiksi maalarinteipillä tai kuumaliimalla.

Anna kynttilän jähmettyä rauhassa. Kun kynttilä on jähmettynyt ja jäähtynyt kokonaan, voit poistaa paistopussin kynttilän ympäriltä. Vedä paistopussi rypyistä varovasti pois, etteivät kynttilään muodostuneet muodot murru rikki. Paistopussi on liukasta ja ohutta, joten sen saa ujutettua pienistäkin raoista pois. Leikkaa sydänlanka sopivan mittaiseksi. Mikäli soijavahakynttilän pohja on epätasainen eikä kynttilä pysy pystyssä, voit veistää varovasti veitsellä kynttilän pohjaa tasaisemmaksi.

Soijavahakynttilöiden teko-ohje kuvineen Kotilieden sivulla.

15. Neuletekniikat - joustavampaa päättelyä takapistolla

(Lähde: Virkattu kissa -blogi, 31.3.2012)

Tavallinen neuleen päättely, jossa edellinen silmukka vedetään seuraavan ylitse, ei ole kovin joustava. Joustavuutta saa, jos päättelee löyhästi, mutta silloin myös ulkonäkö saattaa huonontua. Tässä neuvomme takapistoksi kutsutun päättelytavan, jossa käytetään apuna tylppää neulaa (terävä menee helposti langan säikeiden läpi).

Takapisto on helppo, yksinkertainen ja joustava. Se sopii sekä sileisiin neuleisiin että joustinneuleisiin.

Näin se tehdään

Aluksi katkaise kerästä neuleeseen tuleva lanka siten, että sitä jää noin kolme kertaa pääteltävän osuuden pituus ja pujota lanka tylppään neulaan. Lanka pysyy pujotettuna neulaan koko ajan.

  1. Vie neula puikolla olevien kahden ensimmäisen silmukan läpi edestä oikealta vasemmalle. (Eli kuten nurjia silmukoita neulottaessa.) Vedä lanka silmukoiden läpi ja kiristä sopivasti niin, että työhön ei jää ylimääräistä lankalenkkiä.
  2. Vie sitten neula puikolla ensimmäisenä olevan silmukan läpi vasemmalta oikealle. (Eli kuten oikeaa silmukkaa neulottaessa.) Vedä lanka silmukan läpi ja kiristä sopivaksi.
  3. Pudota sitten tämä ensimmäinen silmukka puikolta.
  4. Toista vaiheita 1–3.

Kuvalliset ohjeet takapiston tekemisestä Virkattu kissa -blogissa.

16. Novitan sukkalanka uudistui

(Lähde: Novita knits -verkkosivut 2023)

Novita 7 Veljestä on Suomen rakastetuin käsityölanka ja sen uusi, entistä villaisempi koostumus tekee langasta erityisen miellyttävän neuloa. Vaikka lanka sisältää nyt aiempaa enemmän villaa, on se edelleen yhtä kestävä ja konepestävä yleislanka.

Novita 7 Veljestä -langan koostumusta on muutettu sisältämään enemmän villaa ja vähemmän keinokuitua. Uudessa koostumuksessa villaa on 80 % ja polyamidia 20 % – aiemmin luvut olivat 75 ja 25. Uuden koostumuksen myötä Novita toteuttaa vastuullisuusvisiotaan ja vähentää polyamidikuidun käyttöä 20?000 kilolla vuodessa. 

– Uudistetun 7 Veljestä -langan tuntuma on neulottaessa aiempaa kuohkeampi ja pehmeämpi. Olen käyttänyt uudella koostumuksella tehtyjä testisukkia jo useita kuukausia, ja ne ovat aivan ihanat, kertoo Novitan hankinnan ja tuotannon vastuullisuudesta huolen pitävä Marita Halonen. 

Novita haluaa toimia vastuullisesti 

7 Veljestä -langan uudistuksen takana on pyrkimys vastuullisempaan tuotantoon. Novita on ollut hiilineutraali yritys vuodesta 2020 lähtien ja allekirjoittanut Suomen Tekstiili ja Muoti ry:n sitoumuksen Hiilineutraali tekstiiliala 2035. 

– Pyrimme jatkuvaan kestävään kehitykseen sekä tuotteidemme että tuotantomme osalta. Pyrimme jatkuvasti vähentämään keinokuitujen käyttöä korvaamalla niitä bio- ja kiertotalouden kuiduilla. Lisäksi huomioimme uusissa konehankinnoissa viimeisimpien teknologioiden vaikutukset ekologisesta näkökulmasta. 

Uudistus koskee koko 7 Veljestä -tuoteperhettä. Perinteisimmän 7 Veljestä -langan lisäksi myös 7 Veljestä Nummi -, Raita -, Karkkiraita -, sekä Novita Runo -langoissa on uudistunut koostumus.

Alkuperäinen artikkeli uudistuneesta langasta Novita knits -verkkosivulla.

17. Älypuhelimesta ja apeista apua heikkonäköiselle käsitöihin

Teksti: Kaisu Miettinen

Älypuhelin ja sen ominaisuudet sekä puhelimeen asennettavat sovellukset eli apit (sana tulee englanninkielisestä sanasta application.) voivat auttaa heikkonäköistä käsityöntekijää esimerkiksi työohjeiden tai mallikaavioiden seuraamisessa. Kerromme tässä muutamista tavoista, joilla tekeminen mahdollisesti helpottuu. Älylaitteisiin ladattavat sovellukset ovat iOS-laitteille App Storessa ja Android-laitteille Google Play -kaupassa.

Suurennuslasi

Sekä IPhonessa että Android-puhelimissa on jo joko valmiina, tai sovelluskaupasta ostettavissa suurennuslasiappi. Sen avulla voi tutkia tarkemmin esimerkiksi neulottujen tai virkattujen kerrosten määrää. Usein käyttöön saa samaan aikaan myös kännykän taskulampun valon, jolloin kohdetta on vielä helpompi tarkastella.

YouTube -videot

YouTubessa on paljon videoita, joissa neuvotaan erilaisia askartelu- ja käsitöitä sekä niiden tekniikoita. Videoita on tehty paljon myös suomeksi, mutta jos kielitaitoa on, on tarjonta vielä laajempi. Videoiden hyöty on se, että niitä voi katsella niin monta kertaa kuin on tarpeen asian hahmottamiseksi. Tämän lisäksi voi olla paljon apua siitä, että videon pystyy katsomaan hidastettuna. Silloin ehtii paremmin nähdä esimerkiksi mistä kohtaa lanka menee silmukkaan, tai miten makrameesolmu tehdään. Videon toistoikkunassa on ratassymboli, jota napauttamalla esiin tulee asetusvalikko. Sieltä valitaan Toistonopeus ja haluttu hidastus tai nopeutus katsottavalle videolle. Jos haluaa nähdä tietyn kohdan vielä tarkemmin, voi iPhonessa ja IPadissa käyttää Käyttöapu -toiminnoista asetettavaa Zoomaus-toimintoa, Tällä tavalla saadaan videon kohteita vielä paremmin suurennettua. Zoomaus-toiminnon ollessa käytössä näkymä on suppeampi ja vaatii usein zoomausalueen siirtelyä katselun aikana, mutta ainakin harjaantuneelta käyttäjältä tämä onnistuu. Android-laitteissa saman toiminnon nimi on Suurennusele. YouTube -videoita voi katsoa myös tietokoneen suuremmalta näytöltä, jolloin kohteet ovat jo valmiiksi suurempia.

Kerroslaskurit

IOS- ja Android -laitteiden sovelluskaupoista voi ladata sekä ilmaisia että maksullisia kerroslaskureita. Niiden avulla voi seurata työn kerrosten määrää. Laskureiden ulkonäkö vaihtelee, mutta parhaimmillaan kerroksen numeron saa puhelimen tai tabletin näytölle usean senttimetrin korkuisena. Kannattaa testata laskureita ja ottaa käyttöön itselle sopivin. Sovelluskaupasta saa eniten tarjontaa hakemalla englanninkielisellä nimellä "row counter".

KnitCompanion

Tämä sovellus on erinomainen apu silloin, kun haluaa seurata esimerkiksi kirjo- tai pitsineuleohjeen mallipiirrosta. Pdf-tiedostomuodossa oleva mallipiirros tuodaan sovellukseen. Tämän jälkeen malliruudukkoa on helppo seurata tabletin näytöltä muutama tai useampi ruutu kerrallaan. Oikealla rivillä pysymistä helpottaa vaakatasossa oleva viivain, jota voi siirtää työn edetessä. Sovellus muistaa, mihin kohtaan viivain edellisellä kerralla jäi, joten työtä on helppo jatkaa tauon jälkeen. Mallipiirrosten tuominen sovellukseen vaatii jonkin verran kikkailua, mutta mallin tuominen tapahtuu aina samalla tavalla ja kun sen on kerran oppinut, se on helppo tehdä uudelleen.