Siirry pääsisältöön
Näkövammaiset Käsityöntekijöiden logo.
Näkövammaiset Käsityöntekijöiden logo.

Kä­si­työ­lii­te 4/2020

Näkövammaiset Käsityöntekijät ry on koostanut tämän lehtisen luettavaksi alueyhdistysten äänilehtiin. Tässä julkaisussa on pieniä käsityöohjeita, joita voi tehdä ilman suuria hankintoja.

Tällä sivulla

Sisältö:

Tupsuja hupsusti!
Wc-paperihylsyistä palmu
Huovutusohjeita: helmet, pallo ja saippua
Kieputettu lankatähti
Ketjusilmukkamunat
Villalankamunat
Kierrepannan neulontaohje

Tupsuja hupsusti!

Pieniä, isoja, pörröisiä ja pehmeitä tupsuja voi tehdä kaikenlaisista langoista, joita löytyy kotoa. Tarvittavaa lankaa voi vaikka purkaa rikkinäisestä neulevaatteesta ja kierrättää vanha lanka uudeksi tuotteeksi. Tupsun tekeminen on helppoa ja nopeaa.

Valmista tupsua voi käyttää koristeena laukussa, hatussa tai vaikka lapasessa. Niistä voi myös tehdä eläimiä, tai hahmoja ompelemalla erikokoisia tupsuja yhteen. Tarvitset vain villalankaa ja hieman pahvia tai 2 CD-äänikirjalevyä.

 1. Leikkaa pahvista kaksi halkaisijaltaan 8,5 cm leveää ympyrää. Leikkaa ympyröiden keskelle 2,5 cm kokoiset pyöreät reiät. Vanhat äänikirja cd-levyt toimivat tässä ihan kokeilemisen arvoisesti.
 2. Kierrä neulan avulla pahvin ympärille niin paljon lankaa kuin keskireikään mahtuu. Voit käyttää erivärisiä lankoja. Täytä lankaa joka puolelle tasaisesti säteittäin. Älä kiristä kovin kovasti, jotta leikkaaminen seuraavassa vaiheessa ei olisi liian työlästä.
 3. Leikkaa langat poikki pahvien välistä, ympyrän ulkoreunasta. Jos käytit CD-levyjä, niin levyjen erottaminen voi olla vaikeaa, jos lanka on keritty hyvin tiukalle. Tuolloin leikkaa ulkoreunasta pöydän pinnalla mahdollisimman hyvin reunaa mukaillen.
 4. Sido kaksinkertaisella langalla tiukasti pahvien tai CD-levyjen välistä langat yhdeksi nipuksi ja poista kiekot.
 5. Viimeistele ja pörrötä tupsu pyöreäksi. Tupsua voi muotoilla terävillä saksilla.

Tupsu ohje: https://www.martat.fi/marttakoulu/kasityoohjeet/lapsille/tupsu/ - Ulkoinen linkki          

Kahdesta tupsusta tehdyt kissat. Iso tupsu vartalona ja pieni tupsu on kisun pää. Päähän on muotoiltu saksilla leikkaamalla korvat ja viikset. Silmät on lisätty erivärisellä langalla.

Tupsukisun ohje: https://www.novitaknits.com/fi/fi/neuleohjeet/tupsukisu-novita-7-veljesta- Ulkoinen linkki

WC-paperihylsyistä palmu

Kerää kaikki WC-paperihylsyt talteen ja tee niistä hauska palmu. Tämä voi olla takkasytyke tai omaperäinen koristepuu.

Litistä hylsy littanaksi vaikka tallaamalla sen päälle. taita littana hylsy pituussuunnassa haitariksi, neljään osaan.

Laita näitä haitareita ehjän hylsyn sisään niin paljon kuin mahtuu.

Kun hylsy on täynnä työnnä sisältö puoliksi ulos ja täytä hylsy myös toiselta puolelta täyteen.

Kun pötkö on valmis, taittele toisen puolen haitarit joka suuntaan kuin palmun lehvät. Aseta palmu pystyyn ja puu on valmis.

Huovutusohjeita

Tee villasta huovuttamalla helmiä, kissalle pallo tai päällystä marakassi. Löydät ohjeet myös palasaippuan huovutukseen tästä.

Tarvitset huovutusvillaa, nestemäistä saippuaa, kuten käsisaippua tai mäntysuopaa ja lämmintä vettä ämpärissä.

Huovutuksen periaate on, että saippua tekee villasta huopaa yhdessä kylmän ja kuuman veden kanssa. Huovutuksessa on tärkeää, että jokainen huopakerros takertuu vuorollaan edelliseen ja huopapalat laitetaan sikinsokin ristiin rastiin.

Huovutetut helmet

Ota villaa noin viinirypäleen kokoinen mytty. Levitä saippuaa käsiisi ja pyöritä mytty kämmenelläsi pyöreäksi. Aluksi riittää vain lyhyen aikaa pyörittely, jotta seuraava kerros kiinnittyy sisempään kerrokseen.

Ota postimerkin kokoinen pala villaa ja lisää se pyöreän mytyn päälle ja hiero jälleen saippuaisilla kämmenillä.

Lisää seuraava kerros kun edellinen on hieman kiinnittynyt. Helmen suuretessa voi lisättävä villamääräkin kasvaa. Kun helmi on sopivan kokoinen, pyöritä sitä kämmenillä ikään kuin pyörittäisit pikkupullaa.

Voit jatkaa pyörittämistä vuorotellen kylmässä ja kuumassa vedessä kastaen. Helmen voi myös laittaa sukan sisällä pesukoneeseen huovuttumaan lisää.

Kuivuessaan helmi pienenee hieman. Valmiista helmistä voit tehdä vaikka mitä kivaa koristetta, kuten helminauhan. Langan saa vedettyä helmen läpi parsinneulalla.

Marakassi tai kissapallo

Voit täyttää suklaamunan sisällä olevan muovisen munan pienillä kivillä, riisillä tai kuivatuilla herneillä. Pyöreän pallon saat joulukuusenkoristepallosta.

Ota villalevystä useita kämmenen kokoisia neliöitä pöydälle.

Saippuoi kätesi ja levitä ensin saippuaa kahdelle levylle molemmin puolin. Peitä pallo kahdella levyllä mahdollisimman ohuelti ja tasaisesti. Pyörittele palloa kevyesti kämmenien välissä.

Lisää saippuaa käsiisi ja ota seuraava levy villaa, kun edellinen on vain hieman kiinnittynyt. Tee näitä kerroksia kymmenkunta, tai kunnes pallo tuntuu sopivan kokoiselta.

Jatka pallon pyörittämistä kahdella kädellä kämmenkupeissa, kuten pyörittäisit pikkupullaa, vuorotellen kylmässä ja kuumassa vedessä kastaen. Pallon voi myös laittaa pesukoneeseen sukan sisässä huovuttumaan lisää.

Palasaippuan päällystäminen huovalla

Ota tavallinen palasaippua ja laita sen päälle villasuiroja joka suuntaan tasaisesti niin, että saippua peittyy ohuella huopakerroksella.

Toimi samoin kuin pallon huovuttamisessa, mutta älä laita palasaippuaa pesukoneeseen, vaan työstä huovutus loppuun vuorotellen kylmässä ja kuumassa vedessä kastaen. Loppuvaiheessa saippua saa puristella melko kovaa, jotta huopa tulee tiukaksi.

Kieputettu lankatähti

Tee koriste jämälangoista ikkunaan tai vaikka ensi joulun kuuseen. Voit käyttää mitä lankaa vain. Kiiltävät langat antavat näyttävyyttä. Voit myös tehdä oikein ison tähden ensi joulun kuuseen latvatähdeksi, ja siinä lankana voi käyttää vaikka paksua hopeaista kuusenkoristelunauhaa.

Leikkaa tähden muoto tukevasta pahvista. Tee yhteen sakaraan pieni reikä ja solmi ripustuslenkki kiinni pahvipohjaan.

Laita sakaran päähän tippa liimaa ja aloita langan kieputtaminen pahvipohjan ympärille. Päällystä ensin kaikki sakarat ja viimeisenä tähden keskusta. Laita ennen kieputtamista jokaisen sakaran päähän tippa liimaa, että lanka pysyy paikoillaan.

Kun pahvipohja on kokonaan päällystetty langalla, katkaise lanka ja päättele se solmulla ja vedä neulalla langanpätkä tähden sisään.

Lankatähden ohje: https://www.novitaknits.com/fi/fi/neuleohjeet/kieputettu-lankatahti-novita-natura/ohjeet- Ulkoinen linkki

Ketjusilmukkamunat

Tarvikkeet:

Tyhjäksi puhallettuja kananmunia, askarteluun sopivia styrox- tai paperimassamunia tai suklaamunan sisältä saatu muovimuna

Ohuita puuvillalankoja, Virkkuukoukku, Askarteluliimaa

 1. Nakuta kananmunan päihin terävällä veitsellä pieni reikä. Puhalla muna tyhjäksi ja huuhtele se vedellä. Anna kuivua.
 2. Virkkaa puuvillalangasta noin 400 ketjusilmukan nauha. Voit käyttää ketjusilmukkanauhaan kahta eriväristä lankaa. Älä katkaise lankoja.
 3. Pursota liimaa munan toiseen päähän ja liimaa siihen ketjusilmukkanauhan aloituspää spiraalin muotoon. Lisää liimaa ja jatka nauhan kiertämistä munan ympäri. Virkkaa lisäsilmukoita tai pura tarvittaessa.
 4. Leikkaa langat parin millin päästä. Paina langanpäät liimalla munan pintaan.

Ketjusilmukkamunien ohje: https://www.meillakotona.fi/artikkelit/paasiaisen-hauskimmat-munat-koristellaan-ketjusilmukkanauhoilla- Ulkoinen linkki             

Villalankamunat

Tärkillä kovetetut villalankamunat näyttävät pehmeiltä mutta yllättävät, kun kosketat niitä. Voit ripustaa pääsiäismunat vaikka pajunoksille.

Tarvikkeet:

villalankoja, vesi-ilmapalloja, ilmapallopumppu, sokeria, kiehuvaa vettä, sanomalehtiä tai muuta suojapaperia

 1. Suojaa työalusta sanomalehdillä. Tee tahmea tärkki lisäämällä desi sokeria desiin kiehuvaa vettä. Sekoita, kunnes sokeri on sulanut.
 2. Leikkaa villalangasta 2–3 metriä pitkiä pätkiä. Kiedo langat vyyhdeiksi ja kasta yksitellen tärkkiin. Pyri kastelemaan lankavyyhti siten, ettei se mene kulhossa solmuun.
 3. Pumppaa vesi-ilmapalloihin ilmaa ja solmi kiinni. Palloista ei tarvitse tehdä isoja, noin 8–10 sentin pituus riittää. Yritä saada palloista munan muotoisia. Älä täytä ilmapalloja vedellä. Kiedo villalanka ilmapallon ympärille ristiin rastiin. Kääntele palloa, jotta pääsiäismunaan ei jää suuria aukkoja.
 4. Sido ilmapallon suuhun ompelulanka ja ripusta pallo kuivumaan esimerkiksi pyykkinarulle. Suojaa lattia sanomalehdillä. Voit kuivattaa pääsiäismunat myös pöydällä leivinpaperin päällä, mutta silloin munia joutuu kääntelemään kuivumisen aikana pari kertaa. Kun langat ovat täysin kuivia ja kovia, puhkaise ilmapallo neulalla. Poista ilmapallon riekaleet villalankamunan sisältä.

Villalankamunien ohje: https://www.meillakotona.fi/artikkelit/askartele-paasiaismunat-langasta- Ulkoinen linkki         

Kierrepannan neulontaohje

Suomentanut Päivi Meduri

Kierrepanta on päähine, joka suojaa mukavasti korvia, mutta jättää päälaen paljaaksi. Tällä ohjeella neulottu panta kiertyy neuleessa kerran itsensä ympäri ja kierre muodostaa tyylikkään "solmun" keskelle pääpantaa.

Ohjeessa neulotaan patenttineulosta, mutta halutessaan voi neuloa mitä tahansa pintaneuletta (esim. helmineuletta, joustinneuletta, palmikkoa tms.)

Luo sukka- tai pyöröpuikolle silmukoita 3:lla jaollinen määrä. Panta neulotaan tasona edestakaisin. Neuloksesta tehdään pitkä suora kapea kaitale. Valmiin kaitaleen leveys on noin 10-15 cm ja pituus 38-40 cm.

Pantaan voi käyttää monen vahvuista lankaa. Sovita puikkokoko ja silmukkamäärä lankavalintaan sopivaksi. (Esim. 3,5 mm puikot, 33-39 s, riippuen miten leveän pannan haluat)

Mallineule neulotaan näin: * Nosta ensimmäinen silmukka langankierron kanssa (tuo lanka vasemman puikon eteen, vie oikeanpuoleinen puikko oikealta vasemmalle sekä langankierron, että silmukan alta ja nosta molemmat oikealle puikolle), neulo kaksi seuraavaa silmukkaa yhteen * jatka näin kerros loppuun, toista. Tällä mallineuleella syntyy ilmava ja muhkea joustinneuleen omainen pintaneule.

Voit tehdä tämän myös tavallisella joustinneuleella yksi oikein ja yksi nurin. Myös 2 oikein ja 2 nurin onnistuu, tuolloin silmukka luvun on syytä olla neljällä jaollinen.

Pannasta neulotaan niin pitkä, että se yltää pään ympäri ja kaitale päätellään. Älä tee pannasta liian pitkää, jotta panta pysyy napakasti paikoillaan. Päättele nurjat silmukat nurin ja oikeat silmukat langankierron kanssa oikein yhteen neulomalla.

Kierretty solmukohta tehdään näin:

Levitä neulotu kaitale eteesi pöydälle pitkä sivu itseesi päin. Taita panta pituussuunnassa puoliksi (pitkät sivut yhteen). Ota taitetun kaitaleen kapeat päät käsiisi ja nosta molemmat päät ylös kohti kattoa. Kierrä toinen pää 180 astetta ympäri. Järjestele pannan päät toistensa lomaan niin, että ne muodostavat ns. ”kerrosvoileivän”. Vähän kuin kaksi u-kirjainta solahtaisivat toisiinsa limittäin ja päättelypäät osoittavat samaan suuntaan ylöspäin. Tällöin neljästä kerroksesta ensimmäinen ja kolmas ovat samaa kaitaleen päätä ja toinen ja neljäs kerros ovat siihen taitetun toisen pään kerroksia. Sinulla on nyt neljä neulekerrosta päällekkäin.

Ompele päättelylangalla kaikki neljä kerrosta yhteen päällekkäin.

Päättele langanpäät. Valmiin pannan voi halutessaan kastella ja antaa kuivua tasolla, jotta neulepinta tasoittuu.

Kierrepannan ohje: https://mirellamoments.com/headband-in-english-rib-with-a-twist/- Ulkoinen linkki